Evolucija plesa kroz decenije

29/03/2023 12:21

Evolucija plesa kroz decenije

Ples je oduvek bio sastavni deo ljudske istorije, a predstavlja je simbol zbližavanja i univerzalni jezik koji svako razume. U nastavku, pogledajte kako se razvijao ples u poslednjih 100 godina.

Ples je danas vrsta umetnosti, kakav je balet, ali i vid druženja, bilo duhovnog ili pak kao vid zabave. Ples postoji od pamtiveka, a uvek je povezivan sa muzikom.

Arheolozi su najraniji zapis plesa, star oko 9.000 godina, pronašli na slikama u Indiji, ali i na egipatskim grobnicama, koje datiraju iz perioda oko 3.300 godine pre nove ere.

Grčku ples horos spominje se još u spisima Aristotela, Platona i Plutarha, a u Bibliji, opisano je preko 30 različitih vrsta plesova. Primitivni plesovi u Kini povezivani su za magijske i šamanske rituale.

Evolucija plesa

Tokom prvog milenijuma nove ere, u Indiji, ples je postao deo svakodnevnog života i bio je važan deo kulture, a tako je u Indiji i danas.

Vremenom, različite kulture razvile su različite plesove, pa tako danas postoje i tradicionalni, poput našeg kola, koji uvršten na spisak svetske baštine, preko tanga, ča-ča-ča, salse, džez baleta, brejkdensa i valcera.

U nastavku, u videu, pogledajte kako se ples razvijao u poslednjih 100 godina.

29/03/2023 12:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments