Da li će osnovci uskoro nositi uniforme?

31/10/2016, 10:27

Da li će osnovci uskoro nositi uniforme?

Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja navode da bi uniforme za učenike osnovnih škola u Srbiji mogle da se uvedu već naredne školske godine.

Ovo je izjavila specijalni savetnik ministra prosvete, Dragana Milovanović, koja navodi da bi uniforma mogla da postane obavezna za sve osnovce.

Kao deo izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi uvođenje uniforma u osnovne škole zavisiće od toga kada će izmene biti usvojene.

“Razmišlja se o dva modela – da škole budu vlasnici uniformi koje će se zaduživati i vraćati na kraju školske godine ili da roditelji kupe uniforme. Bilo bi potrebno da svako dete ima po dve letnje i dve zimske uniforme”, rekla je savetnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Dragana Milovanović.

Uniformama protiv nasilja

Cilj ministarstva prosvete je da uvođenjem uniformi u osnovne škole izbriše socijalne razlike između učenika, ali i da smanji vršnjačko nasilje jer, kako su istraživanja pokazala, nošenje uniformi jača osećaj pripadnosti jednom – školskom – kolektivu.

Ministarstvo prosvete je osnovnim školama širom Srbije poslalo instrukcije za sprovođenje ankete da li su za uvođenje uniformi ili ne.

Povezane objave

31/10/2016, 10:27