O uniformama u školama odlučuju roditelji?

08/11/2016, 14:08

O uniformama u školama odlučuju roditelji?

Prema najnovijim najavama o reformi osnovnog obrazovanja, vrlo je moguće da će se uskoro uvesti uniforme za sve učenike od prvog do osmog razreda.

Međutim, o tome se još uvek raspravlja, a na kraju – o tome da li će već naredne školske godine đaci u osnovnim školama nositi uniforme odlučiće roditelji!

Preko školskih uprava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja roditeljima su upućeni upitnici čijim će popunjavanjem roditelji dati svoje mišljenje o datom pitanju.

Ukoliko se na kraju odluči da se u osnovne škole uvedu uniforme za sve đake, sledeće pitanje koje bi trebalo rešiti jeste – kako bi se one nabavljale? Za sada postoje dva predloga – da ih škola kupi i iznajmljuje učenicima ili da ih kupuju roditelji.

Pročitajte i: Da li će osnovci uskoro nositi uniforme?

Ako škola bude vlasnik uniformi, učenici će morati da ih iznajmljuju na način sličan kao što iznajmljuju na primer knjige u biblioteci – i da ih vrate po završetku ciklusa.

Cilj Ministarstva prosvete je da se uvođenjem uniformi u osnovne škole smanji socijalna razlika između učenika, ali i da se smanji vršnjačko nasilje.

08/11/2016, 14:08
  • Prgavi

    Uniforme da se smanje socijalne razlike.Ništa gluplje nisam čuo do sada.Kako bi bilo da se pokušaju socijalne razlike smanjiti povećanjem standarda.Ili je to sa radnom odećom (A ne uniformama)samo manevar da se ne misli o važnijim reformama u školstvu koje nije lako sprovesti?