O uniformama u školama odlučuju roditelji?

08/11/2016, 14:08

O uniformama u školama odlučuju roditelji?

Prema najnovijim najavama o reformi osnovnog obrazovanja, vrlo je moguće da će se uskoro uvesti uniforme za sve učenike od prvog do osmog razreda.

Međutim, o tome se još uvek raspravlja, a na kraju – o tome da li će već naredne školske godine đaci u osnovnim školama nositi uniforme odlučiće roditelji!

Preko školskih uprava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja roditeljima su upućeni upitnici čijim će popunjavanjem roditelji dati svoje mišljenje o datom pitanju.

Ukoliko se na kraju odluči da se u osnovne škole uvedu uniforme za sve đake, sledeće pitanje koje bi trebalo rešiti jeste – kako bi se one nabavljale? Za sada postoje dva predloga – da ih škola kupi i iznajmljuje učenicima ili da ih kupuju roditelji.

Pročitajte i: Da li će osnovci uskoro nositi uniforme?

Ako škola bude vlasnik uniformi, učenici će morati da ih iznajmljuju na način sličan kao što iznajmljuju na primer knjige u biblioteci – i da ih vrate po završetku ciklusa.

Cilj Ministarstva prosvete je da se uvođenjem uniformi u osnovne škole smanji socijalna razlika između učenika, ali i da se smanji vršnjačko nasilje.

Povezane objave

08/11/2016, 14:08