Ova hrana loše utiče na raspoloženje dece

12/10/2017, 15:12

Ova hrana loše utiče na raspoloženje dece

Pored slatkiša, koji nisu dobri ni za fizičko niti mentalno zdravlje, postoji još nekoliko namirnica koje imaju negativan uticaj na raspoloženje dece.

Mlečni proizvodi

Ukoliko je vaše dete netolerantno na laktozu ili je alergično na proteine iz mlečnih proizvoda, pored fizičkih simptoma, ovo se može odraziti i na ponašanje deteta. Mnoga deca, u ovim slučajevima, postaju razražljiva, agresivna i imaju česte promene raspoloženja. Takođe, dete koje ne podnosi laktozu, može da razvije upale ušiju i da ima česte prehlade. Ukoliko prepoznate ove simptome, posavetujte se sa pedijatrom.

Veštačke boje

Mnoge zemlje zabranile su ove prehrambrene boje, jer su prepune hemikalija koje uzrokuju anksioznost, hiperaktivnost i glavobolju kod dece. Imajte na umu da se boje mogu skriti i u proizvodima kod kojih to ne očekujete kao što su jogurt ili hleb. Pažljivo čitajte šta sve sadrži određena namirnica.

Alergeni

Mnoge namirnice poput kikirikija, jaja, soje i kukuruza prepune su alergena, a ukoliko je dete netolerantno na njih, ispoljiće alergiju i promenom raspoloženja.

12/10/2017, 15:12

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*