Zašto se kaže “izvući deblji kraj”?

01/06/2017, 15:17

Zašto se kaže “izvući deblji kraj”?

Koliko ste puta do sada čuli da je neko “izvukao deblji kraj”? Da li znate šta to znači, ali i zašto se to baš tako kaže? Sledi zanimljiva priča o tome ko je i zašto “izvukao deblji kraj”!

Naime, izraz “izvući deblji kraj” može da se protumači na dva načina. Prvo tumačenje može da se odnosi na to da je neko dobio bolji deo, odnosno da je imao sreće i dobio više nego što zaslužuje, ali se ipak češće tumači na potpuno suprotan način.

Uglavnom onaj koji “izvuče deblji kraj” nije prošao dobro u nekoj situaciji, odnosno – on je najgore prošao u situaciji u kojoj mu je (najverovatnije) bila potrebna sreća kako bi se sve završilo kako treba, ali za njega ipak nije.

“Batina ima dva kraja”

Izraz “izvući deblji kraj” u negativnom smislu potiče iz još jedne poznate narodne izreke, a to je “batina ima dva kraja”. Ovom izrekom se naglašava da postoje dve strane “batina”, odnosno kazne – jedna je ona koja kažnjava, a druga ona koja tu kaznu i dobija.

U bukvalnom smislu, batina ima dva kraja od koji ih jedan tanji, a drugi deblji. Za tanji deo batine se drži, dok je deblji kraj namenjen za onoga ko dobija batine. Upravo zato se kaže “izvukao deblji kraj”, jer će najverovatnije biti kažnjen.

Povezane objave

01/06/2017, 15:17

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*