Zanimljive činjenice o snežnim leopardima

05/11/2015, 16:48

Zanimljive činjenice o snežnim leopardima

Smatra se da su snežni leopardi među najlepšim stvorenjima planete, a oni su takođe jedan zanimljiv pripadnik porodice mačaka.  Pogledajte ove činjenice!

Šta ih to čini drugačijim?

Snežni leopardi su unikatni i mnogo toga ih izdvaja od ostalih velikih mačaka u svetu. Za početak, posebni su po građi tela i načinu na koji ono funkcioniše.

  • Njihova stopala su mnogo šira i prekrivena su sa dosta krzna i predstavljaju neku vrstu  „čizama za sneg” u hladnoj i često snežnoj klimi u kakvoj žive.
  • Rep i nos snežnog leoparda takođe su drugačiji, što je rezultat njihovog hladnog  staništa. Nos snežnog leoparda je kratak, ali ima široku nosnu šupljinu u kojoj se vazduh zagreva pre nego što dođe do pluća. Čak i rep snežnog leoparda pomaže u hladnoj klimi.
  • Njegov rep je dugačak oko devedeset santimetara i prekriven je debelim krznom. Kada se leopard odmara pri ledenim temperaturama grubih, snežnih, neravnih planinskih regiona Centralne Azije, gde živi, obmota rep oko tela i njuške.
  • Za razliku od lavova i tigrova, on ne može da riče zbog svojih nedovoljno razvijenih glasnih žica.

snezni-leopard

Biljke na meniju mesoždera

Snežni leopardi jedu neuobičajenu količinu zeleniša, na primer, trave i granja. Naučnici nisu sigurni da li im to pomaže pri varenju ili je to način da te mačke dobiju osnovne vitamine ili da se reše parazita. Osim vegetacije, ovi leopardi uglavnom love divlje ovce ili koze.

Stidljivi i neuhvatljivi

Snežni leopardi su čak i aktivni u neuobičajeno vreme. Oni nisu uvek noćne životinje, ali retko kad se vide tokom dana.

Najaktivniji su tokom svitanja i sumraka i zato su ih naučnici nazvali mačkama sa „večernjim šablonom aktivnosti“. Što se tiče njihovog ponašanja, oni su veoma stidljivi, pasivno agresivni sisari. Najverovatnije bi pobegli sa mesta ukoliko bi bili uznemireni tokom obroka ili odmora.

Nikada do sada nije potvrđeno da je snežni leopard napao čoveka. Jedini razlog koji bi mogao uzrokovati njihovu agresivnost je bilo kakva pretnja mladuncima – pa nimalo nije preporučljivo to raditi! Oni su uglavnom neuhvatljivi i usamljeni sisari, ali njihovo ponašanje zavisi od prisustva ljudi u blizini njihovog staništa.

snezni-leopard-mladunci

Koliko znamo o snežnim leopardima?

Pošto su ove životinje tako stidljive i povučene, nije lako proučavati ih. Priroda ovih stvorenja im je i dala naziv „duhovi planina“. Nažalost, populacija snežnog leoparda opada zbog gubitka staništa i lovokradica i sada iznosi šest hiljada. Klimatske promene su uveliko doprinele gubitku staništa.

Iako bi se lovokradice mogle uhapsiti, teško je zaustaviti ljude u Aziji da ne ugrožavaju i ne ubijaju ove životinje, jer leopardi hvataju stoku koja je ljudima potrebna zbog hrane i novca.

Lepa, unikatna i pomalo čudna stvorenja divljine, za koja se samo možemo nadati da ćemo ih videti krajičkom oka zarad naučnog istraživanja. Nadamo se da će njihova populacija porasti uskoro, da bismo mogli da saznamo još više činjenica o ovim zanimljivim mačkama hladnih prostora.

05/11/2015, 16:48

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*