Danas, 21. marta 2022. počinje upis dece preko portala eUprava

21/03/2022 20:42

Danas, 21. marta 2022. počinje upis dece preko portala eUprava

Od ponedeljka 21. marta 2022.,  ponovo je dostupna usluga osnovnih škola za upis dece na portalu eUprava – eZakazivanje termina za upis i testiranje dece u osnovnim školama.

Roditelji na jednostavan način, zahvaljujući ovoj usluzi, mogu da zakažu termin za upis i testiranje deteta u osnovnoj školi kojoj teritorijalno pripadaju. Prošle godine je uslugu eZakazivanja termina za upis u osnovnu školu koristilo oko 35.800 roditelja i ovlašćenih lica.

Termin u osnovnoj školi može da se zakaže preko Portala eUprava ili u direktnom kontaktu sa školom, putem telefona ili imejla. Odlaskom u osnovnu školu u zakazanom terminu roditelji završavaju sve aktivnosti vezane za upis, bez potrebe da donose ijedan papirni dokument – izvod iz matične knjige rođenih, prijavu prebivališta, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o obavljenom lekarskom pregledu deteta, jer će svi podaci biti pribavljeni po službenoj dužnosti elektronskim putem. Izuzetno, obavezno je doneti u školu lekarsko uverenje ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi.

Svaka osnovna škola je u obavezi da ponudi termine za upis i testiranje u periodu od 1. aprila pa do 31. maja.
Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je ova elektronska usluga olakšala roditeljima postupak upisa deteta u prvi razred.

Upis đaka prvaka je važan događaj u svakoj porodici i zato je važno da roditelji mogu da se posvete detetu i da ne budu opterećeni obilaskom šaltera i prikupljanjem dokumentacije“, rekao je ministar Ružić.

Uvođenje eZakazivanja termina za upis i testiranje deteta u osnovne škole zahtevalo je povezivanje preko 1.200 osnovnih škola, 150 domova zdravlja i baze podataka 4 ministarstva, odnosno povezivanje skoro 30 različitih informacionih sistema. Uvođenjem ove usluge još jednom pokazujemo kako je javna uprava postala uspešan servis građana, kako građanima štedimo vreme, školama olakšavamo rad i unapređujemo transparentnost procesa upisivanja prvaka”, izjavio je dr Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu.

Roditeljima je na Portalu eUprava na raspolaganju i imenik sa kontaktima svih osnovnih škola, kao i kontakt centar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na broju telefona 011/7350557, a operateri su dostupni radnim danima od 8.00 do 15.00 časova.

Uslugu eZakazivanje termina za upis uspostavila je Kancelarija za IT i eUpravu u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja.

Svim budućim prvacima i njihovim roditeljima želimo srećan upis u prvi razred!
Kako da upišete dete u školu elektronski (koraci)

Ukoliko niste, potrebno je da budete registrovan korisnik, odnosno da imate kreiran nalog na ortalu eUprava euprava.gov.rs, odnosno državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs;
• Detaljno uputstvo možete pronaći ovde;
• Nakon uspešne registracije potrebno je da se prijavite na Portal eUprava (uputstvo za prijavu);
• Iz menija odaberite Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde možete pročitati detaljan opis te usluge;
• Nakon pokretanja usluge eZakazivanje termina za upis odaberite opciju Podnošenje prijave, izaberite školu u kojoj želite da zakažete termin za testiranje đaka i upis i odaberite termin.

21/03/2022 20:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments