Back to homepage

Dokumenta za upis u osnovnu školu

dokumentaPrilikom upisivanja deteta u osnovnu školu potrebno je priložiti neke od dokumenata. Dokumenta za upis u prvi razred osnovne škole prilažu se pre svega kao potvrda indetiteta deteta i dokaz da je državljanin Republike Srbije.

Dokaz o lekarskom pregledu potvrđuje ili negira da je dete zdravtsveno sposobno za pohađanje prvog razreda osnovne škole, a pored toga potrebno je dokazati i da je dete završilo predškolski program koji je obavezan za svu decu. Roditelji ili staratelji dece su dužni da prilože uverenje koje dokazuje njihovo mesto prebivališta.


Dokumenta potrebna za upis dece u prvi razred su:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Uverenje o pohađanju predškolskog programa
  • Dokaz o lekarskom pregledu deteta
  • Dokaz o prebivalištu roditelja

Izvod iz matične knjige rođenih (krštenica) – važi neograničeno. Izvod se može dobiti u mesnoj zajednici/opštini na čijoj teritoriji roditelj dece ima prebivalište, a u pojedinim opštinama moguće je i naručiti izvod telefonom ili putem internet sajta. Prilikom vađenja izvoda iz matične knjige rođenih, roditelji bi trebalo da ponesu ličnu kartu kao dokument identifikacije. Za upis dece u školu ne plaća se uzimanje izvoda.

Uverenje o pohađanju predškolskog programa – izdaje predškolska ustanova koju je dete pohađalo.

Dokaz o lekarskom pregledu deteta – daje pedijatar nakon završenog celokupnog lekarskog pregleda.

Uverenje o prebivalištu – izdaje se u policijskoj stanici u mestu ili opštini prebivališta. Potrebna je lična karta na uvid. Zahtev se podnosi u obliku obrasca, na kom se upisuju lični podaci. Obrazac se dobija od službenika zaposlenog u policijskoj stanici.

Pored lekarskog pregleda, dete mora da prođe i testiranje koje za cilj ima procenu zrelosti za pohađanje prvog razreda osnovne škole, od strane školskog pshjiloga.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

8 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marija
4 godine ranije

Danas sam otisla u opstinu Zvezdara da uzmem izvod za cerku za upis u prvi razred i rekli su mi da izvod nije potreban, a ako zelim da mi izdaju moram da platim 440 dinara. Ko je u pravu?

Pedja
4 godine ranije
Reply to  Marija

Dokumenta moze i skola da trazi elektronski uz saglasnost roditelja. U tom slucaju ne morate da donosite izvod licno. A koliko se secam takse za upis u skolu, vrtic, zaposlenje i slicno je oslobodjeno placanja takse. Osim ako nije doslo do neke izmene u zakonu.

Jelena Kuzmanovic
4 godine ranije

Sistematski pregled obuhvata i pregled fizijatra

Bojana
4 godine ranije

Postovani,
Sta se desava sa decom razvedenih roditelja sto se tice potvrde o prebivalistu? Jel dovoljno da samo onaj roditelj na cijoj je adresi dete prijavljeno dostavi potvrdu ili mora i drugi(buduci da se on nalazi na drugoj opstini)?
Hvala

Mila
4 godine ranije

Upis za prvi razred u skolu Filip Visnjic Karaburma Beograd

Mila
4 godine ranije

Skola Filip Visnjic Karaburma

Slavica
2 godine ranije

Da li mogu upisati decu u skolu ako su nevakcinisana?
(mislim na redovnu vakcinaciju )

Marry
2 godine ranije
Reply to  Slavica

Naravno,jedino sto je bitno je da je dete zdravo (sto ne podrazumeva vakcinu) i spremno za polazak u skolu