Back to homepage

Sistematski pregled dece za upis u osnovnu školu

Deo pripreme za upis u osnovnu školu predstavlja i sistematski pregled, koji je obavezan za svako dete. Cilj sistematskog pregleda jeste procena zdravstvenog stanja deteta i njegova zrelost za upis u prvi razred osnovne škole.

Sistematski pregled dece pred upis u osnovnu školu se sastoji od pregleda:

 • Otorinolaringologa,
 • Oftalmologa,
 • Lekara fizijatra,
 • Logopeda,
 • Stomatologa,
 • Laboratorijske analize krvi i urina,
 • Provera vakcinalnog statusa i vakcinacija.

Lekarski pregled dece

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra, od kog se dobijaju uputi za laboratorijske analize, kao i uputi za preglede kod specijalista – oftalmološki pregled, otorinolaringološki pregled, fizijatrijski pregled, stomatološki pregled i pregled logopeda. U zavisnosti od doma zdravlja, pregledi specijalista se zakazuju, odnosno ne. Nakon dobijenih rezultata svih lekara specijalista, završni deo sistematskog pregleda se odvija kod izabranog pedijatra, nakon čega dete dobija vakcinu.

Nakon završenog sistematskog pregleda, pedijatar daje potvrdu koja se prilaže zajedno sa ostalim dokumentima, prilikom upisa u osnovnu školu. Zdravstveno stanje deteta određuju lekari u domu zdravlja, dok zrelost deteta za upis u prvi razred osnovne škole procenjuje školski psiholog, čiji je pregled takođe obavezan.


Laboratorijske analize

U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Analize pregleda nadležni lekar.


Vakcinacija dece

Na sistematski pregled potrebno je poneti i vakcinalni karton koji se dobija u nadležnoj zdravstvenoj ustanovi naprvoj vakcinaciji, a koja predstavlja zvaničan medicinski dokument. Pred upis u srednju školu potrebno je da dete bude vakcinisano, odnosno revakcinisano po kalendaru Republike Sbije, od sledećih bolesti:

 • Difterije,
 • Tetanusa,
 • Dečje paralize,
 • Malih boginja,
 • Zaušaka,
 • Rubeole (crvenke).

Vakcinisanje pred upis u osnovnu školu se sastoji od tri vakcine. One se mogu primiti istog dana, ukoliko je moguće da vakcina protiv dečje paralize bude oralna vakcina – vakcina koja se pije. Ukoliko je i vakcina protiv dečje paralize inaktivisana, onda je potrebno razdvojiti vakcine jer se sve tri daju u nadlakticu. Nakon primanja dve vakcine, potrebno je sačekati minimum dve nedelje na dobijanje još jedne vakcine.

Pogledajte još

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

10 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
nikola
5 godine ranije

Moje dete nece primiti Polio ni MMR, samo preko mene mrtvog!
Neka Ministar zdravlja, Epidemiolog Predrag Kon (godinama zagovara spricanje naroda) i slicni sami sebe i svoju decu prvo spricaju pa cemo onda mi za njihovim svetlim primerom!

Miki
2 godine ranije
Reply to  nikola

Tvoje dete ni ne treba u školu, ti ga vaspitavaj i obrazuj kod kuće.

Biki
5 godine ranije

Nije tacno da je obavezno za svu decu. Neki pedijatri su nakon vakcinisanja dece dali potvrdu a da ih nisu uputili ni na jedan pregled od ovih nabrojanih. Znam pouzdano od nekoliko mama cija deca idu sa mojim detetom u vrtic
Neke i nemaju pojma da su ovi pregledi potrebni, jednostavno su dobile potvrdu i upisale dete, a mi ostali ce se cimamo sa posla, menjamo smenu jer je dom zdravlja u N. S neorganizovan pa cekate nekoliko nedelja na pojedine preglede.

Svetlana
4 godine ranije

Ako privatna škola teži savremenim evropskim standardima, onda mora znati da se u najnaprednijim zemljama Evrope poštuje sloboda izbora i informisani pristanak na vakcinaciju. Privatna škola koja insistira na prisili vakcinacije, nije ništa bolja od državnih.

Ruzica Pavlovic
4 godine ranije

Cjena pregleda

Stankovic Zorica
4 godine ranije

.. da li dete koje ima problem sa jednim bubregom, operisana, hidronefroza, sada je u smanjenoj funkciji, ima i cistu na slezini, moze da primi vakcinu, a da joj ne naskodi? hvala..

Vakis
3 godine ranije

Samo razmislite….a pre toga,procitajte upustvo za upotrebu I sve nezeljene reakcije. Dete vam je vec dovoljno osteceno. Zamislite kakav bi ste rulet igrali kada bi ste mu dozvolili nepeoverenu vakcinu…. Procitajte upustvo,molim vas.

Last edited 3 godine ranije by Vakis
Ivana
4 godine ranije

I sta ce sad biti sa ovim pregledima za upis u 1 razred mi smo poceli i nismo zavrsili sve preglede

Vakis
3 godine ranije

Strasno je ucenjivati roditelje sa vakcinisanjem dece. To po Ustavu nije i ne moze biti. Deca koja su zdrava I nevakcinisana se time diskriminisu. Uostalom,kako nevakcinisano dete ugrozava ono vakcinisano ?! Na to pitanje niko ne daje odgovor jer ga ne zna tj nema. Rodis pravo I zdravo dete,a onda te teraju da od njega pravis zamorce. A kada vakcina upropasti necije dete onda se.od toga ogradjuje I drzava I proizvodjac. Pa vise niko ne veruje medicinarima,pogotovo ne ovim rijaliti zvezdama medicinske struke.

Last edited 3 godine ranije by Vakis
Nada
2 godine ranije

Hvala