Back to homepage

Maturanti – Upis u srednje škole

maturanti osnovna skola

Kako se bliži kraj školske godine, maturanti osmih razreda sve više razmišljaju o nastavku obrazovanja na nekoj od srednjih škola. Ovaj period može da bude stresan i neprijatan, a mi smo se potrudili da što je više moguće olakšamo maturantima prolazak kroz period upisne groznice kroz pružanje osnovnih informacija potrebnih za upis u srednje škole.

Mnogi osmaci u tom periodu bude se sa pitanjem: “Šta da upišem?”. Za vas smo pripremili opis svih zanimanja, odnosno smerova koje možete upisati u srednjim školama. Upoznajte se sa vama najinteresantnijim smerovima. Pogledajte šta radi ugostiteljski tehničar, čime se bavi bravar, kakav je posao elektrotehničara itd.


Bodovi za upis

Najbitnija stavka koja utiče na to da li ćete upisati smer koji želite je ukupan broj bodova koji ste ostvarili tokom školovanja i na završnom ispitu. Bodove koje ste stekli na osnovu uspeha na kraju šestog, sedmog i osmog razreda, možete izračunati OVDE

Počevši od upisa u školsku 2016/2017. godinu maturanti će morati da skupe najmanje 50 bodova kako bi mogli da upišu srednju školu u trajanju od četiri godine. Učenici koji ne budu imali ovaj broj bodova moćiće da upišu trogodišnju srednju školu.

bodovi za upis racunanjeMaksimalan broj bodova koje ste ostvarili na osnovu proseka je 70 bodova od ukupno 100. Ostalih 30 bodova možete steći na završnom ispitu, koji se sastoji iz:

  • Testa srpkog jezika
  • Testa iz matematike
  • Kombinovanog testa

Dodatni bodovi mogu se ostvariti uspesima na republičkim takmičenjima u osmom razredu, osvajanjem jednog od prva tri mesta i uspeha na međunarodnim takmičenjima. Ovi dodatni bodovi uzimaju se u obzir jedino pri upisu u odeljenja za posebno nadarene učenike i umetničke škole.


Testovi za malu maturu

Za vas smo pripremili veliki broj online testova koji treba da vam pomognu da što spremniji dočekate malu maturu, odnosno završni ispit. Testovi se rade online putem na našem portalu i nakon završenog testa dobićete rezultate. Na stranici se nalazi oko 50 testova iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa, što je više nego dovoljno da proverite svoje znanje pred malu maturu.

Svi zadaci su preuzeti iz zbirki zadataka za malu maturu i prilagođeni našem softveru. Napominjemo da su to zadaci namenjeni isključivo vežbanju. Na maloj maturi se neće naći nijedan test koji je identičan sa jednim od testova sa našeg portala.


Lista želja

lista zelja maturanti osnovne skoleNakon završenih testova u sklopu male mature, svako od kandidata zna konačan broj bodova ostvarenih u toku školovanja i na završnom ispitu, pa se prelazi na sastavljanje liste želja za upis u srednju školu. Već tada se okvirno može predpostaviti kolike su vam šanse da upišete određeni smer.

Na našem portalu možete pogledati spisak srednjih škola u Srbiji. Svaka škola ima posebnu stranicu na kojoj se pored ostalih informacija nalazi i minimalan broj bodova koji je bio potreban da se upiše neki od smerova, prethodne godine.

Ukoliko ste ostvarili veći broj od onoga u tabeli, to ne znači da ćete sigurno i upisati određeni smer. Nakon predavanja liste želja, formira se lista na kojoj se na prvom mestu nalazi prijavljeni učenik sa najviše bodova i iza njega drugi po broju bodova i tako sve do broja slobodnih mesta koja postoje za određeni smer. Broj bodova poslednjeg na listi (iznad crte) je minimalan broj bodova koji je bio potreban da se upiše određeni smer.

Ukoliko ne možete da se odlučite koju školu da upišete i potrebna vam je pomoć, možda je test profesionalne orijentacije za upis u srednju školu, pravo rešenje za vas.

Pogledajte još