Objavljen Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina

24/03/2022 08:59

Objavljen Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina

Objavljen Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za predškolsku ustanovu, osnovnu i srednju školu za školsku 2022/23. godinu.

U cilju unapređivanja dostupnosti udžbenika na jezicima nacionalnih manjina, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoje  pripremilo je Katalog udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za predškolsku ustanovu, osnovnu i srednju školu za školsku 2022/23. godinu.

U Katalogu udžbenika na jezicima nacionalnih manjina za školsku 2022/23.godinu nalaze se udžbenici izdati od strane 24 izdavača. Takođe, i u narednoj 2022/23. školskoj godini nastavlja se dobra praksa obezbeđivanja udžbenika na jezicima nacionalnih manjina u programu besplatnih udžbenika. Ovim programom dodatno se pruža podrška učenicima iz socijalno i materijalno ugroženih porodica.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ulaže dodatne napore da se unapredi kvalitet i dostupnost obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina, a udžbenici na jezicima nacionalnih manjina su značajan deo ovih nastojanja.

Preduniverzitetsko i univerzitetsko obrazovanje dostupno je, osim na srpskom jeziku, i na jezicima nacionalnih manjina. U našoj zemlji ovo pravo u osnovnim i srednjim školama koristi 45.683 učenika, što čini 5,6% ukupne učeničke populacije.

Učenicima koji celokupnu nastavu pohađaju na jednom od osam jezika nacionalne manjine (albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku), kao i učenicima koji nastavu prate na srpskom jeziku a pripadnici su nacionalnih manjina i pohađaju izborni program Maternji jezik/govor sa elementima nacionalne kulture, na raspolaganju je ukupno 946 udžbeničkih jedinica, od kojih je 482 objavljeno po reformisanim programima nastave i učenja.

Važno je naglasiti da se sa povećanjem broja udžbenika izdatim po reformisanim programima nastave i učenja smanjuje ukupni broj udžbenika, jer se iz kataloga uklanjaju udžbeničke jedinice po starom programu.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastavlja da radi na podsticanju nacionalnih saveta nacionalnih manjina i izdavača da se svim učenicima obezbede isti uslovi učenja u okviru reformisanog obrazovanja.

24/03/2022 08:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments