U školama roditeljski sastanci o prevenciji nasilja

28/11/2017 16:43

U školama roditeljski sastanci o prevenciji nasilja

Ministar prosvete Mladen Šarčević naložio je direktorima osnovnih i srednjih škola da organizuju roditeljske sastanke na kojima će posebna tačka dnevnog reda biti prevencija nasilja.

U dopisu upućenom školama navedeno je da sednice sa istom tačkom dnevnog reda treba da održe i saveti roditelja i školski odbori. Uz prevenciju nasilja, naloženo je da se obrati pažnja i na posebne rizike i mere zaštite, kao i reagovanja u slučaju kada se nasilje desi.

Ministarstvo prosvete je u dopisu podsetilo škole na zakonska rešenja koja propisuju zabranu nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i šta se pod tim pojmovima podrazumeva. Škole su dužne da odmah podnesu prijavu nadležnom organu, ako se kod deteta ili odraslog primete znaci nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, kao i ako je nasilje počinio roditelj, staratelj ili treće lice u ustanovi.

Iz Ministarstva poručuju da su škole obavezne da analiziraju postojeće stanje, kao i dokumenta u kojima se govori o prevenciji, „u cilju dostizanja nulte tolerancije na nasilje”.

Izvor: danas.rs

28/11/2017 16:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments