Gde su bili Patuljci tokom Rata za prsten?

03/04/2022 16:16

Gde su bili Patuljci tokom Rata za prsten?

Vojske patuljaka su bile odsutne tokom događanja u „Gospodaru prstenova“, i to zato što su vodile važnu sopstvenu bitku.

Patuljci imaju reputaciju pohlepnih, sebičnih bića kojima je stalo samo do bogatstva. Upravo zbog toga, mnogi pretpostavljaju da njihovo odsustvo iz „Gospodara prstenova“ znači da su odbili da pomognu u bici protiv Saurona. Međutim, ovo je daleko od istine, pošto su patuljačka kraljevstva bila zauzeta borbom u jednoj od najvećih bitaka u celom ratu, ostavljajući samo Gimlija da pomaže rasi ljudi.

Tokom „Gospodara prstenova: Družina prstena“, Elrond razgovara s Gandalfom o Jednom prstenu, objašnjavajući da ne može ostati u Rivendelu. Dok vilenjaci odlaze na Zapad, on kaže: „Na koga ćeš gledati kada mi odemo? Patuljke? Oni se kriju u svojim planinama tražeći bogatstvo, ne mare za nevolje drugih.“ Međutim, iako ove reči imaju donekle težinu, nisu poštene prema Patuljcima, koji su se suočili s bitkom jednakog značaja.

Nakon što su Patuljci odbili da sarađuju sa Sauronom, on je poslao legije da napadnu njihova kraljevstva, uključujući i veliki planinski grad Erebor. Saveznici koji je Sauron poslao bili su Isterlinzi, koji su činili najveću vojsku u celom ratu. S preko 200.000 vojnika, Isterlinzi su potpuno brojčano zasenili svaku armiju koja im se suprotstavila. Ipak, to nije značilo da se Patuljci neće boriti.

Prva tri dana bitka je bila krvava uz velike gubitke. Područje kojim je Bilbo putovao tokom „Hobita“ pre svih tih godina, ostalo je uništeno i razrušeno. Jezergrad i susedni grad Dejl bili su preplavljeni Isterlinzima, a kraljevi Dejla i Erebora su ubijeni rano u ratu, što je izazvalo paniku u celom kraljevstvu. To je navelo i ljude i patuljke da pobegnu u Usamljenu planinu i zapečate grad. I dok su stvari izgledale mračno, pokazalo se da je planinu patuljaka gotovo nemoguće probiti. Odbrana je bila toliko jaka, u stvari, da su Isterlinzi bili primorani da se pregrupišu dok su pokušavali da opsednu grad.

Međutim, tvrdoglavost patuljaka se pokazala previše čak i za vojsku od 200.000 vojnika, jer tokom čitavog Rata za prsten, Isterlinzi nisu uspeli da se probiju unutra. Na kraju su se proširile vesti o padu Saurona, a vojska je bila primorana da se povuče na istok, iako se kaže da su oni i dalje predstavljali problem i nakon Sauronovog odlaska iz Srednje zemlje.

Pošto je Sauron poslao svoju najveću vojsku da se bori s Patuljcima, verovatno je mislio da će se bitka brzo završiti. Ipak, s obzirom da su Patuljci držali Isterlinge zauzete tokom celog trajanja rata, to je značilo da se ne mogu vratiti da brane Mordor, što je Aragornu dalo dovoljno samopouzdanja da odvuče pažnju Saurona na Crnoj kapiji i omogućilo Frodu da neopažen uđe na Planinu usuda.

03/04/2022 16:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments