Šta nas sve novo u 2022. čeka od “Ratova zvezda”: serije, animirane serije, knjige, stripovi

25/02/2022 17:24

Šta nas sve novo u 2022. čeka od “Ratova zvezda”: serije, animirane serije, knjige, stripovi

Umetnik, prethodno poznat kao najsmrtonosniji lovac na glave u galaksiji, predvodi godinu prepunoj avantura, u „dalekoj galaksiji“.

Od Mandalorijanaca preko „stormtrupera“, pa sve do povratka „odabranog“, „Ratovi zvezda“ imaju za svakog svog ljubitelja ponešto. Hajde da vidimo šta je to na horizontu u 2022., što se tiče popularne epsko-fantastične franšize.

Obi-Van Kenobi (Obi-Wan Kenobi)

Ovo je verovatno najželjnije iščekivano izdanje u okviru Star Wars univerzuma još od filma „Buđenje sile“. Radi se o šestoepizodnoj seriji u kojoj je glavni protagonista Obi-Van Kenobi, 10 godina nakon dešavanja u „Osveti Sita“. Ovde ćemo imati i „revanš veka“ između Obi-Vana i Darta Vejdera. Serija premijerno počinje 25 . maja na Disney Plus kanalu.

Andor

Ova serija prati avantue Kasijana Andora, kojeg glumi Dijego Luna. Fanovi će moći više da se upoznaju s njegovim špijunskim danima pre nego što se suočio sa svojom sudbinom na Skarifu. Prva sezona će uključiti 12 epizoda, a početak emitovanja je zakazan za kasno leto/početak jeseni, s tim što snimanje druge sezone počinje ove jeseni.

Mandalorijanac (The Mandalorian)

Snimanje treće sezone je započelo u jesen 2021., nakon sličnog obrasca primenjenog kada je o prethodnoj sezoni reč. Očekuje se da serija bude emitovana  u kasnijem delu ove godine. Sada kada se Grogu ponovo vratio Dinu Đarinu, samo će vreme pokazati kakve ih avanture čekaju. Pitanja koja se nameću vezana su za Bo-Katan i njene opsesije „tamnom svetlosnom sabljom“, kao i za sudbinu Mofa Gideona. Povratak prve igrane Star Wars serije se očekuje s posebnom pažnjom.

Loša serija (The Bad Batch)

Lucasfilm je potvrdio da će druga sezona debitovati 2022. „Loša serija“ Clone Force 99 je posebna vrsta klonova, svaki sa svojom uvrnutom naravi i sposobnostima. Oni su A-tim zvezdanih ratova. Nastavak avantura Omege, Crosshaira, Wreckera, Huntera, Techa i Echoa, očekuje se ovog proleća na Disney Plus kanalu.

Da li ćemo dobiti uvid u Imperatorove poslove oko kloniranja, sada kada Kamino više nije u igri?

Asoka (Ahsoka)

Još jedna specijalna limitirana serija dolazi s poznatim likom, Asokom Tano. Dejv Filoni je bio na čelu serije u kojoj glavnu junakinju glumi Rosario Doson, a videćemo i povratak likova iz Rebelsa, koje će ovoga puta glumiti stvarni glumci. Nema mnogo dostupnih detalja u vezi s ovom serijom, mada je „Mandalorijanac“ postavio osnove, gde smo saznali da je Asoka u potrazi za grandadmiralom Trounom, koji će takođe dobiti svog živog glumca. „Asoka“ bi trebalo na male ekrane da pristigne 2023., na Disney Plus kanalu.

S izdavačkog aspekta

Ova, 2022. godina je u izdavaštvu „Ratova zvezda“ najveća pod Diznijem, jer glavna izdanja dolaze svakog meseca iz praktično svih era ove franšize. U maju će se pojaviti „Bratstvo Majka Čena”, što će nam dati novi uvid u kultni odnos Obi Vana i Anakina Skajvokera. Već sledećeg meseca ćemo moći da čitamo „Senku Sita“, koja odgovara na nekoliko pitanja iz Skajvokerovog uspona. Ove jeseni Han i Leja će se venčati u „Princeza i nitkov“.

Sve ovo se dešava pre nego što se faza 2 „Visoke republike“ vrati još dalje u vreme kako bi se dodatno razjasnila ova smela era u „Ratovima zvezda“. Novi autori će se pridružiti borbi, uključujući „Konvergenciju Zoraide Kordove“ koja dolazi ovog oktobra. U fazi 2 će se stripovi Dark Horse Comics vratiti u „Ratove zvezda“, a omiljena autorka Klaudija Grej će napisati „Potragu za Džedajima“.

Što se ostalih dešavanja u svetu stripa tiče, Čarls Saul i ostatak Marvel tima nastavljaju da na veličanstven način prikazuju vremenski period između „Imperija uzvraća udarac“ i „Povratak džedaja“. Nakon prošlogodišnjeg krosovera „Rat lovaca na glave“ i tekuće „Grimizne vladavine“, ovog leta Saul završava svoj ep s ovoletnjom miniserijom „Skriveno carstvo“. Šta će druge serije imati da ponude da bi bile na ovom nivou? Sve ovo i još mnogo toga ove godine u izdavaštvu Ratova zvezda!

Dakle, u 2022. ćemo imati više sadržaja iz „Ratova zvezda“ nego bilo koje druge godine u istoriji ove franšiza, s nekoliko igranih serija, animiranih serija, kao i novih knjiga i stripova. Budućnost je svetla u dalekoj, dalekoj galaksiji…

25/02/2022 17:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments