Može li internet da se isključi u celom svetu?

14/06/2018 16:45

Može li internet da se isključi u celom svetu?

Da li ste nekada razmišljali šta bi se dogodilo kada bi nestalo interneta ili kada bi se u isto vreme isključio u čitavom svetu? Može li internet u celom svetu da se isključi?

Stučnjaci kažu NE.

Navodno, to je isto kao kada bi pokušali da zaustavimo tok svih reka.

Internet predstavlja velik i složen sistem, koji bi uvek pronašao način za protok informacija. Naime, održavaju ga i njime upravljaju velike svetske sile – svetske vlade i razne kompanije, ali i milijarda korisnika.

Nije u pitanju samo jedna tačka, kroz koju recimo, moraju proteći sve informacije. Ukoliko dođe do kvara na jednom mestu, protok informacija kroz mrežu napravljen je tako da podaci mogu zaobići te prepreke i nastaviti put do određene destinacije.

Ali, ni internet nije savršen, odnosno neranjiv.

U periodu Interneta bez interneta

U Egiptu, 2011. godine, tokom revolucije, vlada je naredila kompanijama koje su pružale internet usluge da isključe sistem za stvaranje adresa na internetu kao i protokol za ostvarivanje veze između autonomnih sistema.

Na ovaj način prekinut je svaki internet saobraćaj koji se vodio sa ovom zemljom. Egipat je bio oflajn.

Ovo nije jedini slučaj. Naime, svaka država ima pravo da u slučaju određene krize učini isto. To znači i da bi Sjedinjene Američke Države mogle zatražiti isto, što bi dovelo do gašenja Gugla, Majkrosofta, Epla, Fejsbuka, Instagrama, virtuelnog sveta i u suštini, sveta kakvog poznajemo.

14/06/2018 16:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments