Razvoj laptop računara

26/08/2015 15:21

Razvoj laptop računara

Laptop računari su već godinama rasprostanjeni po celom svetu i koristi ih veliki broj ljudi. Naravno, njihova veličina je velika prednost.

Nakon desktop računara, koji ni u kom slučaju nisu lako prenosivi, niti se mogu koristiti igde drugo sem za stolom, laptop računari su došli kao osveženje. To što ih je moguće sklopiti i poneti, raditi na njima bilo gde je upravo ono što je revolucionarno kod njih.

Nastanak laptopa

osborne 1

Prvi laptop bio je težak 11 kilograma

Prvi laptop, po imenu Osborne 1, nastao je pre 34 godine, tačnije u aprilu mesecu 1981. godine. Međutim, između tog računara i današnjih laptopova ipak postoji značajna razlika.

Za početak, prvi laptop je bio težak 11 kilograma. Veličina ekrana je iznosila 13 cm. Osim toga, Osborne 1 koštao je pravo bogatsvo – više od 8.000 dolara. Prvenstveno je bio namenjen poslovnim ljudima.

Ubrzo nakon Osborne 1, kompanija koja je pravila ove laptopove je bankrotirala, ali je ipak veoma značajna jer je napravila prekretnicu u svetu kompjutera.

Kada ovako pogledamo i uporedimo prvi laptop sa onim što koji se danas koriste, koji su veoma lagani, lako prenosivi i imaju mnogo više funkcija nego Osborne 1 – zaključak je da je tehnologija veoma napredovala. Onda se postavlja pitanje – šta je sledeće?

26/08/2015 15:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments