Rešena misterija statusa na Uskršnjem ostrvu?

04/11/2019 08:58

Rešena misterija statusa na Uskršnjem ostrvu?

Na čuvenom Uskršnjem ostrvu postoji 900 ogromnih statua, a arheologe već decenijama muči pitanje zašto su i kako nastale.

Čudnovato Uskršnje ostrvo

Ostrvo je 5. aprila 1722. godine otkrio holandski moreplovac Jakob Rogeven. Kako je bio Uskrs, ostrvo je nazvano Uskršnje. Sve do 1888. godine ostrvo nije pripadao nikome, a onda je pripojen Čileu kao najbližoj državi. Dolaskom turista ostrvo je opet poprimilo stari naziv Rapa Nui.

Moaji statue na Uskršnjem ostrvu

Danas je prihvaćeno da moajia ima više od hiljadu, a starost im se procenjuje između 400 i 1000 godina. Sve statue su izrađene iz crvenkasto- tamnosmeđeg vulkanske zemlje. Moai su izgledom vrlo slični, ali su različitih dimenzija. Prosečna visina tih kamenih divova u proseku doseže pet metara, ali ima ih mnogo viših čija visina doseže i 20 m. Masa nekih premašuje i 100 tona. Samo šešir nekih moaija teži i do 10 tona. Posebno je zanimljivo pitanje kako su stanovnici Rapa Nuija transportovali i uspravljali moajie u vreme dok na ostvu nije bilo mehanizacije. Najviše kipova ima oko vulkanskih kratera – oko kratera Rana Kao tj. na padinama vulkana Rano Ravaku ili podno najvišeg vulkanskog vrha na ostrvu Tera Vaka.

Kako su statue napravljene i zašto, pitanja su koja muče arheologe već vekovima. Sada, naučnici veruju da je glavni izvor vode razlog zašto su statue napravljene na obalama ostrva. Naime, mauji statue pozicionirane su tamo gde je pijaća voda odmah dostupna.

Ovo otkriće korak je bliže rešavanju misterije ovih statua i samog ostrva.

04/11/2019 08:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments