Upoznajte robota kućnog ljubimca!

29/08/2018 14:56

Upoznajte robota kućnog ljubimca!

Krajem prošle godine kompanija Sony predstavila je novo izdanje robota psa – Aiba.

Sve do sada, Aibo je bio dostupno samo u Japanu. Međutim, ako imate 2.899 američkih dolara, dobićete robota psa, pločicu za označavanje i trogodišnju pretplatu na usluge.

Interesantni Aibo

Cena psa-robota Aiba je visoka, ali u ovom izdanju, ono i nije baš roba široke potrošnje, poput mobilnog telefona, na primer.

Reč je više o demonstraciji određenih mogućnosti postojećih tehnologija, pogotovo kada je reč o području senzora i prepoznavanja.

Aibo, ove ali i druge tehnologije koristi zbog boljeg razumevanja okoline i pamti je, oslanjajući se na veštačku inteligenciju. Naime, on može da upamti stotinu lica i da na osnovu povratnih informacije i interakcija otkrije različite odnose.

Na primer, ukoliko ga pomazite po leđima, on će to zapmtiti i sledeći put će bolje reagovati na vas.

U odnosu na ostale, sveprisutnije digitalne pomoćnike, vremenom Aibo razvija ličnost na osnovu onog što ćete vi podsticati ili braniti. On može da posluša i da reaguje prikazivajući tužne ili vesele oči. Odnosno, vaš Aibo će vremenom početi da se razlikuje od Aiba vaše komšije – stvar “dresure”.

Sony je prvog robota Aiba predstavio još 1999. godine. Međutim, projekat je napušten 2006. godine. Do tog momenta, ovaj japanski proizvođač ponudio je još pet izdanja i prodao oko 150 hiljada primeraka.

Novo izdanje Aiba prodato je u 20 hiljada primeraka, samo u Japanu. U drugim državama, prodaja kreće od septembra.

FOTO: Youtube/Screenshot

29/08/2018 14:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments