Atletika ponovo u osnovnim školama!

21/02/2020 11:39

Atletika ponovo u osnovnim školama!

Kraljica sportova vraća se u osnovne škole! Sporazumom između Ministarstva prosvete, Atletskog saveza Srbije i Srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta, odlučeno je da se atletika, kao izborni predmet vrati u osnovne škole.

Protokolom, koji su potpisali predsednik AS S Veselin Jevrosimović, ministar prosvete Mladen Šarčević i profesor Milan Stošić, predviđeno je da se od jeseni kroz pilot projekte u Novom Sadu, Subotici, Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Užicu, atletika nađe među izbornim predmetima za školsku decu od prvog do četvrtog razreda.

– Inicijativa je pre dve godine pokrenuta u jednom neformalnom razgovoru sa ministrom Šarčevićem, da vratimo bazični sport u škole i da krenemo od atletike. Ovo je veliki dan za atletiku, zadatak je da se obuči nastavni kadar, 600 profesora, do dvoranskog Svetskog prvenstva 2022. godine u Beogradu – izjavio je Jevrosimović.

Ministar Šarčević istakao je da je ovo jedan od načina razvoja sporta među školskom decom, a sve kao deo Strategije razvoja obrazovanja do 2030. godine.

– Deca će imati mogućnost da se bave sportom, da budu zdravija, a atletika kao bazični sport zaslužuje da bude deo ovog programa. Cilj je da dizajniramo sportska dvorišta, da imamo zaletišta, staze, deo za bacanje kugle. Sličnu saradnju imamo i sa nekim drugim savezima. Uređene zemlje se ovim bave na temeljan način, a Srbija to sada počinje, sve uz podršku Olimpijskog komiteta Srbije – rekao je Šarčević.

Profesor Stošić se zahvalio ministru Šarčeviću što je fizičko vaspitanje prepoznato kao jedan od nosilaca obrazovanja.

– Stvorili su se uslovi i idemo ka velikom cilju do prvenstva sveta 2022, za dalji razvoj i zdravlje dece – poručio je Stošić.

21/02/2020 11:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments