Beograd: Upis u vrtiće do 20. maja

09/05/2016 13:59

Beograd: Upis u vrtiće do 20. maja

Počeo je upis mališana u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda, a roditelji imaju rok da svoju decu prijave za upis do 20. maja.

Upis će se vršiti kako u državnim, tako i u privatnim predškolskim ustanovama. Ukupno će u ovom roku biti upisano 6.950 mališana iz Beograda, a na listi čekanja u 17 predškolskih ustanova nalazi se već 8.700 dece.

U državnim vrtićima trenutno se nalazi 60.000 dece, a iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu najavljuju moguće povećanje kapaciteta za 20 odsto u odnosu na trenutno stanje.

Upisivanje manje dece nego prošle godine

Međutim, prema podacima o slobodnim mestima – ove godine će se upisati čak 1.000 dece manje nego prethodne godine. Prilikom upisivanja prioritet će imati deca iz društveno osetljivih grupa, deca zaposlenih roditelja, ona koja su treće ili svako naredno dete u porodici, deca čija braća i sestre već pohađaju željeno obdanište, a ukoliko dvoje ili više dece ima isti broj bodova – prednost će imati ona deca koja se duže nalaze na listi ili koja su iz mnogobrojnijih porodica.

Vrtići i opštine

Roditelji imaju mogućnost da svoju decu upišu i u vrtiće koji se na nalaze u opštini u kojoj imaju prijavljeno mesto prebivališta, odnosno van opštine u kojoj žive. Najčešće se dešava da roditelji prijavljuju svoju decu u vrtiće koji se nalaze u blizini njihovog radnog mesta.

U određenim vrtićima, odnosno predškolskim ustanovama postoje statuti u kojima je regulisan upis različitim podktriterijumima – prema kojima se prednost daje deci koja su sa teritorije opštine na kojoj se ta ustanova nalazi.

Upis u neki od 82 privatna vrtića

Na teritoriji Grada Beograda nalazi se 82 verifikovana privatna vrtića koje trenutno pohađa 4.920 dece uz finansijsku pomoć grada, a ove godine će se upisati još njih oko 2.000.

Iako Grad finansijski pomaže pohađanje privatnih vrtića plaćajući za svako dete 21.709 dinara, ipak roditelji moraju da plate određenu sumu – koja se kreće od 5-6.000 dinara, pa čak i do 20.000 dinara za skuplje privatne vrtiće.

Roditelj i i dalje plaćaju 20 odsto cene

Roditelji koji upišu svoje dete u neki od državnih vrtića plaćaće samo 20 odsto od ukupne cene koja iznosi 27.136 dinara. To znači da će Grad plaćati 21.709 dinara za svako upisano dete, dok će roditelji plaćati 5.427 dinara.

Besplatno pohađanje vrtića imaće treće dete i svako naredno dete iz porodice, deca iz porodice koja koristi novčane socijalne pomoći, deca sa smetnjama u razvoju i deca bez roditeljskog staranja.

09/05/2016 13:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments