Finska: Ukidanje predmeta u školama?!

13/01/2017 16:00

Finska: Ukidanje predmeta u školama?!

Finska je poznata kao država sa najboljim obrazovnim sistemom u svetu i do sada su svi mogli da se ugledaju na njihovo školstvo.

Sada se ova država sprema za neverovatnu revoluciju u obrazovanju – na potpuno ukidanje predmeta u školama! Naime, na ovaj način iz nastavnog programa biće izbačeni i časovi matematike, fizike, istorije, geografije, biologije…

“Postoje škole koje uče na starinski način kao sa početka 20. veka, ali potrebe danas nisu iste kao tada, mi moramo biti spremni za 21. vek” – rekao je šef Odeljenja za obrazovanje u Helsinkiju, Marjo Kajlonen.

Ukidanje predmeta znači da će se nastava odvijati na potpuno drugačiji način. Umesto pojedinačnih predmeta, učenici u Finskoj će učiti događaje i pojave u interdisciplinarnom formatu, odnosno kroz više nauka odjednom – bez razdvajanja na predmete.

Ovaj sistem obrazovanja biće uveden za sve učenike koji imaju 16 ili više godina, a ideja je da učenici izaberu za sebe temu ili fenomen koji žele da studiraju i da u skladu sa tim i dobiju kompletno znanje.

Promena u obrazovnom sistemu odnosi se i na tradicionalni format komunikacije nastavnik-učenik gde učenici vše neće sedeti u svojim klupama čekajući da ih nastavnik prozove, već će svi raditi u malim grupama i međusobno razgovarati kako bi se do rešavanja problema stizalo brže, a znanje lakše upijalo.

Sve ove promene u sistemu obrazovanja u Finskoj trebalo bi da budu realizovane do 2020. godine, kako je planirano.

13/01/2017 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments