Informatika obavezna od 5. razreda

12/04/2017 09:41

Informatika obavezna od 5. razreda

Od naredne školske godine učenici će u petom razredu dobiti još jedan obavezan predmet – informatiku, kako je odlučeno na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

Ovo je novina koju je Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uvrstio u plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

Pored informatike i računarstva, učenici će od petog razreda dobiti još dva obavezna predmeta – fizičko i zdravstveno vaspitanje i tehničko i tehnologija. Svi izborni predmeti će biti ukinuti kao takvi, a njihov status će preći u sekcije, dok će obavezni izborni predmeti – veronauka, građansko i drugi strani jezik ostati u tom statusu.

Petaci će, pored ovih promena u nastavnom planu, imati još promena u rasporedu. Naime, od naredne školske godine će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja, dok će pored toga imati čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Iako je sigurno da će sadašnji učenici četvrtog razreda, a koji će na jesen krenuti u peti razred, imati informatiku i računarstvo kao obavezan predmet koji će nastaviti da bude u tom statusu za sve učenike petog i šestog razreda osnovne škole, nakon 9. maja, kada je naredna sednica Nacionalnog prosvetnog saveta, biće poznati detalji o sadržaju novog programa koji će petaci imati.

12/04/2017 09:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments