Neće biti ponovljeno takmičenje iz engleskog jezika

02/03/2017 15:05

Neće biti ponovljeno takmičenje iz engleskog jezika

Molba koju je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podnelo Društvo za strane jezike, a u vezi sa opštinskim takmičenjem iz engleskog jezika – razmotrena je i odbijena!

Naime, u 80 odsto gradova u kojima se održalo opštinsko takmičenje iz engleskog jezika nijedan učenik nije prošao test, a u narednu etapu takmičenja prošlo je samo nešto više od 20 učenika.

Nastavnici su imali primedbe na test, gde se najčešće navodilo to da nije prilagođen učenicima osmog razreda, kao i da je nestručno urađen – što je, prema mišljenju nastavnika, razlog za neuspeh velikog broja đaka.

Kao razlog zbog kog takmičenje ipak ne može da se ponovi Ministarstvo je navelo da je “Kalendar takmičenja tako koncipiran da bi svako ponavljanje dovelo do preklapanja sa drugim takmičenjima, tako da ne postoji mogućnosti ponavljanja testiranja”.

Rešenje problema

Društvo za strane jezike je predložilo 11. mart kao datum za ponovljeno testiranje, što je dan predviđen za takmičenje iz fizike, zbog čega Ministarstvo nije dozvolilo ponavljanje.

Međutim, stav Ministarstva je da učenici ne smeju ni na koji način biti oštećeni, zbog čega je predloženo Društvu da pronađe drugo rešenje ovog problema, a kao jedno nudi se – spuštanje praga za prolaznost na sledeći nivo takmičenja, sa čim se slažu i mnogi profesori engleskog jezika, dok pojedini smatraju da bi najbezbolnije rešenje bilo da se svi učenici automatski plasiraju na gradsko/okružno takmičenje.

Za plasman na okružno, odnosno gradsko takmičenje iz engleskog jezika potrebno je da učenik osvoji najmanje 80 odsto od ukupnog broja bodova, što je 32 od 40 poena.

02/03/2017 15:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments