Kako dete učiti samostalnosti?

15/04/2016 11:43

Kako dete učiti samostalnosti?

Jedan deo vaspitanja dece podrazumeva i da ih naučite kako da budu samostalni. Naravno, to se neće desiti preko noći – nego se to postepeno uči.

Koliko god da deluje da su deca još mala da bi počela da se osamostaljuju – potrebno je na vreme krenuti sa učenjem ove “veštine”.

Naime, dete mora na vreme da shvati šta znači biti samostalan, a kada to shvati trebalo bi ga učiti kako da to primeni – za početak na neke svakodnevne sitnice i jednostavne radnje.

Ono što je sigurno da može sa nekoliko godina da uradi sam, jeste da se obuče. Spremite mu šta će obući i dozvolite detetu da samo prođe kroz celokupan proces oblačenja.

Samostalnost je važna psihološka i emocionalna prekretnica, a kada dete počne samo da se oblači – imaće više samopouzdanja.

Deca svakako teže samostalnosti – još od malih nogu, zato je potrebno ne sputavati ih u tome, nego pronaći način i vreme kada je poželjno početi sa usmeravanjem i prepoštanjem “samim sebi”.

Ako su još uvek nespretni, pa oblačenje traje mnogo duže, dovoljno je da ih svaki drugi dan – kada za to ima više vremena – pustite da se sami obuku i da se malo pomuče oko zakopčavanja dugmića – što je odlična vežba za razvoj motorike.

15/04/2016 11:43

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments