Koliko je sna tinejdžerima potrebno?

18/07/2017 16:01

Koliko je sna tinejdžerima potrebno?

Poznato je da su tinejdžeri po mnogim merilima kategorija dece za sebe, pa je tako i kada je u pitanju količina sna koja im je potrebna svakog dana.

S obzirom na to da su oni u periodu života kada se razvijaju i kada su im hormoni često u disbalansu, njihovom telu je potrebno dovoljno odmora kako bi se na pravi način izborilo sa svim promenama koje se mnogima dešavaju na dnevnom nivou.

Najbolji odmor za organizam svakako je san, zbog čega je tinejdžerima potrebna dodatna “doza” sna svakog dana. Kako bi uspeli da funkcionišu tokom celog dana, deci u ovom uzrastu je potrebno da spavaju barem osam ili devet sati u toku noći.

Manjak sna na tinejdžere, koji su ionako promenljivog raspoloženja, može da utiče na više načina, a najčešće je razdražljivost, ali i pad koncentracije.

devojka slusalice

Na tinejdžere rano ustajanje i manjak sna može negativno da utiče i da dovede do hroničnog umora, što i jeste najčešće razlog za pad koncentracije i produktivnosti, ali i otežano praćenje nastave u školi, što dovodi do loših ocena i rezultata u školi zbog čega mogu postati nezadovoljni i slično.

Manjak sna kod tinejdžera može dovesti i do povećanja telesne težine, poremećaja metabolizma, ali i depresije i rizičnog ponašanja.

18/07/2017 16:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments