Zdrava i aktivna zabava za najmlađe!

25/05/2016 15:37

Zdrava i aktivna zabava za najmlađe!

Za pravilan razvoj najmlađih veoma je bitna fizička aktivnost. To ne mora podrazumevati odlazak na treninge ili bavljenje nekim sportom ako deca nisu zainteresovana.

U svakom slučaju – ono što deca vole jeste zabava! A da biste bavili nečim, njima pre svega to mora biti zanimljivo i zabavno.

Ako imate problem da smislite čime biste mogli da okupirate svoje dete, a da se pritom bavi nečim zdravim i da bude aktivno – “spas” potražite u najjednostavnijim aktivnostima kojima se mogu baviti u dvorištu ili na igralištu.

dve devojcice

Deca vole da budu napolju i da se igraju – treba im samo osmisliti najbolji način da se zabave

Iako deluje kao da su prevaziđeni, ali frizbi i vijača nikada ne mogu izaći iz mode. Zahvaljujući ovim rekvizitima, najmlađi se mogu odlično zabaviti, a pritom će “morati” da budu i fizički aktivni.

Ovo je posebno korisno za gojaznu decu, koja možda imaju problem sa bavljenjem nekim sportovima, ali će uz ova “pomagala” veoma brzo doći do zdravije kilaže.

Upravo igranje frizbijem zahteva mnogo kretanja i trošenja energije, pa će gojazna deca mnogo lakše skinuti višak kilograma nego nekom dijetom – koja sigurno ne bi uspela, a pritom nije ni zdrava za decu.

Isto važi i za preskakanje vijače. Doktori se slažu da je ova “sprava” odlična za aktiviranje svih mišića, jer dok preskaču – deca moraju da koriste sve mišiće, od nožnih do mišića šake.

Kad imaju odgovarajuće "rekvizite" deca umeju jako dobro da se zabave!

Kad imaju odgovarajuće “rekvizite” deca umeju jako dobro da se zabave!

Za ove aktivnosti nije potrebno ništa više – ako imate frizbi, vijaču, malo slobodnog vremena i travnatu površinu – spremni ste za porodičnu zabavu i aktivnost koja će vas sve pokrenuti.

Postoje brojne kombinacije – kako bi preskakanje vijače ili dobacivanje frizbijem bilo još zabavnije:

  • možete okupiti drugare svoje dece i napreviti takmičenje u preskakanju vijače – ko duže izdrži dobija nagradu;
  • kada je u pitanju dobacivanje frizbijem – cilj takmičenja može biti da nikome ne ispadne, a ko ne uspe da ga uhvati – čeka naredni krug igranja;
  • preskakanje vijače može da uključuje i troje, a ne samo jedno dete – dovoljno je da dva deteta uhvate krajeve vijače, a da jedno u sredini preskače;
  • podelite decu u grupice i kao takmičenje postavite – brojanje koliko puta su uspeli da dobace jedno drugom frizbi pre nego što padne; nagradite pobedničku ekipu!

Važno je da deca budu na otvorenom prostoru, da pravilno dišu i da se nalaze na zelenoj, travnatoj podloz koja je mekana i koja nema nepravilan pad ili neravnina kako ne bi mogli da padnu i povrede se.

25/05/2016 15:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments