Zanimljiva pravila u školama širom sveta

01/09/2017 09:19

Zanimljiva pravila u školama širom sveta

Svaka zemlja ima svoje čudne zakone i jedinstvene običaje, pa tako ni školski sistem nije izopšten. U nastavku, pročitaj samo neke od običaja školaraca širom sveta.

U Nemačkoj, prvog dana škole, đaci dobijaju na poklon paket koji sadrži slatkiše, grickalice, opremu za likovno, kutije za pakovanje ručka, knjige i brojne druge sitnice. Školarci ovo smeju da otvore samo u školi. Pored toga, oni đaci koji još uvek ne umeju da pišu, moraju makar da znaju kako se pravilno drži olovka.

Ruska deca, bez obzira da li je praznik ili vikend, 1. septembra kreću u školu. Ovaj datu u Rusiji se obeležava kao Dan znanja. Pored toga, deca na primer moraju da se preobuvaju kada ulaze u školu.

U Holandiji, deca u školu kreću na 4. rođendan, bez obzira kog datuma on pada. Prema holandskom obrazovnom sistemu, na ovaj način deca se uče socijalizaciji, a “pravu” školu započinju sa šest godina.

Poljska deca, prvog dana škole, nose uniforme- bele košljuše i plave pantalone za dečake, a suknje i bele košulje za devojčice. Tog dana, proslavlja se i polaganje đačke zakletve.

Finske škole su, prema istraživanjima, najbolje škole na svetu. Deca ne polažu testove dok ne napune 12 godina, što umanjuje osećaj pritiska i za đake i za nastavnike. Takođe, profesore đaci veoma poštuju.

Japanska deca sama idu u školu, a jedna od obaveza jeste i da sami čiste učionicu. Običaj je takođe da prvog dana škole, babe i dede unucima kupuju školske torbe, koje se nazivaju randoseru.

U francuskim školama ručak se sastoji od tri jela, a obrazovni sistem zapošljava nutricioniste kojipredlažu obroke. Obrazovni sistem Francuza poznat je kao veoma strog i rigidan.

U Keniji, škola je podeljena na tri semestra, a podrazumeva se da roditelji deciplaćaju školarinu. Takođe, iako nije obavezno, većina dece upisuje školu.

U Australiji, najduži raspust je zapravo zimski. Leto tamo traje od decembra do februara i uključuje božićne i novogodišne praznike. Ovaj raspust traje oko šest nedelja.

Nigerijske škole počinju da radom u januaru i završavaju se u decembru. Polugodišta ima tri, sa dva meseca razmaka između njih. U Nigeriji, pored uniformi, postoje pravila o frizuram i nakitu koji učenici smeju da nose.

U Švajcarskoj, veliki odmor traje dva sata i tada, roditelji dolaze po svoju decu i vode ih kući na ručak.

Nastava u Brazilu počinje u sedam ujutro i završava se u podne, a zbog količine dece, postoje tri smene u školama.

01/09/2017 09:19

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments