Ceo naš život je zapisan u zubima

02/04/2020 12:32

Ceo naš život je zapisan u zubima

Prvenstvena funkcija naših zuba je žvakanje hrane, ali su oni i ukras našeg osmeha. Međutim, ono što mnogi ljudi ne znaju jeste da zubi govore o tome kakav je naš život bio.

Nedavno istraživanje je pokazalo da su apsolutno svi događaji koji su imali veći uticaj na naš život ostavili trag na našim zubima.

Čak iako deluje neverovatno, po zubima se može videti ako je neka osoba bila dugo bolesna, da li je bila u zatvoru, kakav je život vodila i kakva joj je bila ishrana.

Preciznije, kalcificirani sloj koji pokriva koren zuba je deo koji skuplja informacije o našem životu. Svake godine se pojavljuje novi sloj zuba, kao godovi na drvetu.

Dođađaji kao što su porođaj i menopauza kod žena ostavljaju tragove na ovom tkivu.

U okviru istraživanja, naučnici su analizirali 47 zuba, prikupljenih od 15 osoba čiji je medicinski karton bio poznat, kao i najbitniji događaji iz njihovog života.

“Ovi prstenovi predstavljaju pouzdanu arhivu u kojoj su zabeležena psihološka iskustva neke osobe, nivo stresa koji su doživljavali u određenom periodu, bolesti od kojih su oboljevali”, objasnio je jedan od članova tima koji su vršili ovo istraživanje.

Analizirajući zube, naučnici su mogli da zaključe da li je neka žena rađala ili je u menopauzi. 

Istraživanje je započeto sa ciljem da se na osnovu zuba, sazna nešto više o našim precima, njihov način ishrane i stil života. 

02/04/2020 12:32

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments