Koja je najmanja država na svetu?

17/02/2016 12:10

Koja je najmanja država na svetu?

Neke od najmanjih država na svetu možda ne mogu sa drugim državama da se takmiče po veličini, ali itekako mogu po bogatstvu, istoriji, prirodi…

Pet najmanjih država zajedno zauzimaju 110,62 kilometra kvadratna, a u njima živi ukupno 86.930 ljudi. Nasuprot tome, samo u Pekingu živi više od 21,5 milina ljudi, dok se ovaj grad nalazi na 16.410,54 kvadratnih kilometara.

Ovo je 10 najmanjih država na svetu – počevši od najveće:

Grenada

spain-588746_640

Država Grenada se rasprostire na površini od 344 kilometara kvadratnih. Nalazi se na jugoistoku Karipskog mora, a od 1649. do 1763. godine bila je Francuska kolonija.

Iako mala, ova ostrvska država je veoma poznata i popularna kao turistička destinacija.

Malta

Republika Malta se sastoji od ostrva Gozo, Komino i Malta, a kada se saberu površine ovih ostrva dolazi se do cifre od 316 kilometara kvadratnih, na kojim živi oko 450.000 ljudi – zbog čega se Malta izdvaja kao jedna od najgušće naseljenih zemalja na planeti.

Maldivi

maldives-666122_640

Maldivska Republika je jedna od najmanjih država na svetu i svakako najmanja država Azije, a zauzima 300 kvadratnih kilometara. Od 1965. godine nezavisna je država, dok je pre toga bila kolonija portugalske, holandske i britanske imperije.

Maldivi su sada jedna od najpopularnijih destinacija u Indijskom okeanu, ali i na svetu.

Sent Kits i Nevis

Sent Kits i Nevis je država koja se sastoji od ova dva ostrva koja ukupno imaju površinu od 261 kilometar kvadratni, a prvobitno je bila naseljena od strane Evropljana koji su došli u Novi svet. Veće od ova dva ostrva je 1493. godine otkrio Kolumbo koji mu je dao ime po svom svecu zaštitniku Svetom Kristoferu, dok je drugo ostrvo nazvao Nevis – što je španska reč za sneg.

Ova dva ostrva su tokom 17. i 18. veka naizmenično bili pod bitanskom i francuskom vlašću, dok su u potpunosti nezavisni od 1983. godine. Ova država je poznata kao veliki izvoznik šećera, ali je zbog geografskog položaja i veoma popularna turistička destinacija.

Lihtenštajn

lichtenstein-857_640

Lihtenštajn je jedina država koja se u potpunosti nalazi na Alpima – između Švajcarske i Austrije. Zauzima teritoriju od 160 kilometara kvadratnih, a zbog bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika – ne pripada samo listi najmanjih država, nego i najbogatijih zemalja na svetu.

San Marino

San Marino, odnosno zvanično – Najuzvišenija Republika San Marino – nalazi se na površini od 61 kvadratnog kilometra i u potpunosti je okružena teritorijom Italije.

Osnovana je 301. godine, kada je bila deo Rimskog carstva, a ustav ove države datira od 1600. godine. Najpre je ovu državu priznala Napoleonova Francuska, dok su je ostale države Evrope priznale tek početkom 19. veka u Beču.

Tuvalu

Tuvalu je ostrvska država u Tihom okeanu, južno od Kiribatija i severno od Fidžija koja se prostire na površini od 26 kilometara kvadratnih. Svoju nezavisnost je stekla 1978. godine.

Iako ima prelepu prirodu, Tuvalu nema veliki broj turista u toku godine – zbog veoma nepristupačnog geografskog položaja u kom se nalazi. Osim toga, pitanje je koliko će ova država opstati – zbog velikih i čestih poplava.

Nauru

Najmanja ostrvska država na svetu je Nauru koja se nalazi istočno od Australije – u Mikroneziji. Prostire se na teritoriji od 21 kvadratnog kilometra, nema zvanični glavni grad i naseljen je od strane 12 plemena.

Kada je otkriveno ovo ostrvo nazvano je Prijatno ostrvo. Nauru je fosfatna stena, po čemu je ova država bila poznata – ali sada su sve rezerve fosfata iscrpljene.

Monako

monaco-818047_640

Iako se prostire samo na dva kvadratna kilometra, Monako je država u kojoj živi najviše milionera i milijardera na svetu – po glavi stanovnika. Osim po bogatašima, ova država je poznata i po kockarnicama i luksuzu.

U Monaku živi oko 36.000 ljudi, zbog čega se nalazi i na listi najgušće naseljenih država na svetu. Najpopularniji događaj u Monaku je trka Formule 1.

Vatikan

Ubedljivo najmanja država na svetu je Vatikan koji nema ni kilometar kvadratni površine (0,44 kilometra kvadratna), a predstavlja jednu od najznačajnijih zemalja na svetu.

roman-744814_640

Vatikan je država-grad koji se nalazi u centru Rima i sedište je poglavara Katoličke crkve. Kao država postoji od 1929. godine, kada je osnovan Lateranskim ugovorom, a danas u njemu živi 836 ljudi.

17/02/2016 12:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments