Ovo je grad sa najkraćim imenom na svetu!

18/01/2017 16:46

Ovo je grad sa najkraćim imenom na svetu!

Svaka država ima neke svoje specifičnosti, ali i zanimljivosti koje su vezane za predele, gradove, kulturu, stanovništvo…

Upravo je tako Norveška, pored prepoznatljive prirode i hladne klime, jedinstvena i po tome što se u njoj nalazi grad sa najkraćim nazivom na svetu!

Poznato je da postoji mesto koje se nalazi u Velsu, a čiji je naziv sastavljen od čak 58 slova – i zbog toga upravo grad Lanferpulgvingilgogerihverndrobulandisiliogogogoh nosi titulu mesta sa najdužim imenom na svetu. Potpuna suprotnost je selo u Norveškoj koje se zove – A.

Morate se složiti da ne može postojati nikakav kraći naziv, pa je upravo selo A ponosni vlasnik titule mesta sa najkraćim imenom.

Naime, ovo nije pokušaj da se od ovog sela napravi neka posebna turistička atrakcija niti je to namerno smišljeno. Naziv A na staronorveškom jeziku predstavlja reč za malu reku, zbog čega u Norveškoj ovaj naziv nosi čak sedam sela!

Selo A smešteno je na ostrvima Lofoten koja su veoma popularna i turistički veoma astraktivna destinacija, kada je Norveška u pitanju.

Popularnost je ovo mesto steklo tek kada je 2004. godine britanski komičar Paul Peri odlučio da biciklom pređe put od tačke A do tačke B, što je značilo da bi biciklom trebalo da putuje od A u Norveškoj do mesta Be (Bee) koje se nalazi u Nebraski – pa je ovaj put “uključio” i putovanje preko okeana – biciklom.

18/01/2017 16:46

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments