Zašto je zevanje tako zarazno?

25/02/2016 16:08

Zašto je zevanje tako zarazno?

Da li vam se ikada desilo da ste bili u društvu nekoga ko je zevnuo – i istog trenutka ste isto morali i vi da uradite? Zašto se to dešava? Zašto je zevanje zarazno?

Zevanje se često prenosi sa osobe na osobu. Nije retkost da ako jedan osoba počne da zeva – uskoro svi u njegovom društvu zevaju – iako pre toga nisu osetili potrebu za tim.

Naučnici još uvek ne mogu sa potpunom sigurnošću da odgovore na pitanje – zašto zevamo, ali jedno je sigurno, ne varate se – zevanje jeste zarazno.

Istraživanja su pokazala da je “lančano” zevanje povezano sa emparijom, odnosno sugestivnošću. Ljudska bića imaju sposobnost da osećaju empatiju – a upravo zevanje jer ste videli nekog drugog da to radi – jeste iskazivanje empatije.

Na ovaj način možete proveriti koliko je ko zaista saosećajan – ukoliko lako podlegne zarazi i počne da zeva odmah nakon vas – znajte da je ta osoba veoma saosećajna, dok su oni koji ne podležu ovom manje empatični.

Empatija

Empatija predstavlja jedan od veoma značajnih delova kognitivnog razvoja kod ljudi. Od prvih dana nas uče da budemo dobri prema drugima i da ih ne povredimo, odnosno da ne radimo ono što ne bi voleli nama da se dešava. Upravo je tu koren empatije.

Ukoliko dođe do nedostatka empatije u ranom periodu odrastanja, postoji mogućnost da će ta osoba razviti neki od vidova sociopatskog ponašanja kada odraste.

Zevanje i empatija

Međutim, što je zevanje toliko povezano sa empatijom? Kakvu oni međusobnu vezu imaju?

Psiholozi sa Univerziteta u Lidsu iz Engleske uspeli su da daju odgovor na ovo pitanje – do kog su došli istraživanjem. Ispitivanje su vršili na 40 studenata psihologije i 40 studenata inženjerstva.

Svaki studenti/ispitanik imao je “zadatak” da čeka zasebno u čekaonici, pored tajnog pomoćnika koji je zevao čak 10 puta u nekoliko minuta. Nakon toga, studentima je pokazano 40 slika očiju, a zadatak je bio da daju odgovor na pitanje – koje emocije se prikazuju?

S obzirom na to da je studentima psihologije buduća profesija da se fokusiraju na druge – oni su zevnuli u proseku 5,5 puta dok su čekali u čekaonici sa “zevačem”. Osim toga, dali su 28 tačnih odgovora na 40 pitanja – čime su pokazali da umeju da prepoznaju emocije – gledajući samo u oči osobe.

Studenti inženjerstva imaju drugačiji cilj tokom školovanja, što se pokazalo i prilikom istraživanja. Oni su zevnuli samo 1,5 puta i dali su u proseku 25,5 tačnih odgovora.

Tako je otkiveno da je zevanje vezano za iste delove mozga u kom se nalaze receptori vezani za empatiju – u zadnjem delu mozga.

25/02/2016 16:08

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments