Hajao Mijazaki – Tvorac animiranih filmova sa ekološkim stavom

19/02/2021 13:18

Hajao Mijazaki – Tvorac animiranih filmova sa ekološkim stavom

Ovaj humani i prizemni tvorac animiranih filmova koji su mnogima ulepšali detinjstvo, u pauzi dok ne pravi genijalna dela koja svi sa nestrpljenjem isčkekujemo, čisti obližnju reku ili kreira ogromni ekološki park- igralište za svoje najmlađe obožavaoce.

Čovek koji je majstor za ulepšavanje detinjstva, prošli mesec (5. januara) je napunio 80 godina. To ga ne ograničava da nastavi sa svojim uspešnim radom. Hajao Mijazaki je do sada napravio 12 dugometražnih animiranih filmova, među kojima su „Moj komšija Totoro“, „Parco Rosso“, „Princeza Mononoke“, „Začarani grad“ i „Pokretni dvorac“. Vrhunac njegove karijere bio je 2002. godine kada je osvojio i Oskara u konkurenciji za najbolji animirani film, za osvarenje „Začarani grad“ (Spirited away). Koji je inače na IMDB-u najbolje ocenjeni dugometražni animirani film svih vremena, a ujedno po zaradi je postao i najuspešnije japansko umetničko delo. Njegov „Studio Džibli“ neumorno radi na novim ostvarenjima.

Dobra vest je da i on radi na novom projektu koji će izaći sledeće godine. Mijazaki na projektu radi kao režiser i animator zajedno sa još 60 animatora.

Ovaj uvek nasmejani stvaralac animacija, poznat je i kao veliki pacifista i ekolog. Mijazaki svoje vikende provodi čisteći lokalnu reku od smeća. U njegovim filmovima je očigledan ekološki stav, koji se provlači kroz radnju. Takođe let i letenje su lajt motivi njegovih filmova što ne čudi jer je njegov otac bio aeronautički inžinjer tokom II svetskog rata.

Pored novih filmova, Mijazaki priprema nestvarni park za decu, koji će biti u Zendo Forest parku na Kume ostrvu u Japanu. Park će se sastojati od ogromnih igrališta, bibloteke i prostora za spavanje za oko 30 osoba. Park će biti završen za dve godine.

19/02/2021 13:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments