Kako deca reaguju na šećer?

18/06/2023 15:47

Kako deca reaguju na šećer?

Svi uživamo u slatkišima, ali kakve posledice čokolade, bombone i druge slatke grickalice imaju po decu i njihovo zdravlje?

Verovatno ste bar jednom u životu čuli stariju osobu, kako kaže: “poludeo je od šećera”. Koliko je to tačno, otkrivamo u nastavku.

Utiče li šećer na povećanu aktivnost kod dece?

Deca ne mogu da se iskontrolišu, kada su slatkiši u pitanju. Mnogi smatraju da je šećer glavni krivac hiperaktivnog ponašanja.

Međutim, nakon sprovedene studije, stručnjaci su otkrili da šećer i nema velikog udela u promeni ponašanja kod dece. Slatkiši ne utiču na raspoloženje deteta, ono je naprosto srećno i uzbuđeno.

Roditelji su ti, koji smatraju da je hiperaktivnost uslovljena količinom šećera.

Naučnici su sproveli eksperiment, koji je obuhvatio nekoliko dečaka uzrasta od pet godina i njihove majke.

Tokom istraživanja, dečaci su podeljeni u dve grupe. Prvoj grupi je rečeno da će dobiti sokove s prirodnim šečerom, dok će drugi dobiti sokove s veštačkim zaslađivačem. Međutim, obe grupe su dobile napitke s veštačkim zaslađivačem.

Nakon što je degustacija završena, dečaci su proveli vreme zabavljajući se.

Naučnici su zatim sproveli anketu među mamama. Majke, kojima je rečeno da su njihovi sinovi pili sokove pune šećera, označile su ponašanje svoje dece kao hiperaktivnije i iznele kritički stav o ponašanju u odnosu na drugu grupu dečaka.

Na osnovu ovog istraživanja, naučnici su zaključili da ne postoji povezanost između unosa šećera i povećane aktivnosti kod dece.

18/06/2023 15:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments