Kako delfini dišu i spavaju

10/04/2023 15:39

Kako delfini dišu i spavaju

Delfini ceo život provode u moru, a kako nemaju škrge, moraju redovno da udišu vazduh. Svakih pet do osam minuta moraju izroniti na površinu vode i udahnuti vazduh. 

Kako delfini spavaju u vodi?

Delfini miruju u vodi uspravno ili vodoravno, a spavaju dok polako plivaju uporedo s drugom životinjom. Pojedini delfini padaju u dublji san, uglavnom noću i plutaju na površini vode.

Stanje u kom se delfini nalaze dok plivaju i spavaju slično je dremežu. Mladi delfini sve to rade uz pomoć majke, koji ih povlači sa sobom i brine u toku njihovog sna. Majka brine o mladom delfinu, jer se ono ne rađa sa dovoljno masti ili ulja u telu da bi lako moglo da pluta. Plivanje iziskuje energiju i snagu koju beba nema, pa vrlo lako može postati podložna bolesti ili napadu.

Ženke delfina kreću se u jatima, koja uključuju mladunce, dok mužijaci plivaju u paru sa drugim mužijakom.

Karakteristično za delfine je da odmaraju u istoj oblastim jer su izuzetno druželjubivi i na taj način lako pronalaze partnere kako bi odspavali plivajući.

Jedan deo mozga im je isključen u toku sna, dok je druga delimično budna, u slučaju opasnosti i napada grabljivica. Takođe, upozorava kad je vreme da se izroni na površinu i udahne svež vazduh.

Dovoljno im je nekoliko sati sna, ostatak noći provode u potrazi za hranom.

Redak je slučaj da će se delfin udaviti, pošto oni ne dišu pod vodom. Veća je verovatnoća da će se ugušiti zbog nedostatka vazduha.

Rođenje mladunca pod vodom može biti velika pretnja, jer će tek dodir njegove kože s vazduhom pokrenuti prvi udah.

10/04/2023 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments