Ko je inteligentniji psi ili mačke

03/04/2020 11:03

Ko je inteligentniji psi ili mačke

Među vlasnicima kućnih ljubimaca često dolazi do rasprave u vezi sa tim koja životinja je inteligentnija, pas ili mačka. Oni koji smatraju da su to psi, navode činjenicu kako psi odgovaraju na naredbe, a mačke ne. Ovi drugi smatraju kako su mačke inteligentnije sato što pokazuju veliku dozu radoznalosti.

U narednim redovima ćete čuti šta kažu stručnjaci u vezi sa tim.

Suzana je neurolog i ona proučava inteligenciju u mozak životinja. Ona je otkrila da u mozgu pasa ima dva puta više neurona nego u mozgu mačaka. 

Ostaje mogućnost da manji psi, kao što je čivava, imaju manje neurona od mačaka, ali to još nije istraženo.

Nakon ovog istraživanja, nameće se logičan zaključak da su psi sposobniji od mačaka.

Kada je reč o sposobnosti lova, mačke su na vrhu liste, dok su psi negde u sredini.

Postoje naučnici koji tvrde da je teško analizirati inteligenciju životinja na osnovu njigovog ponašanja, zato što je različitim vrstama u prirodi različita vrsta ponašanja. Pored toga, tu je i činjenica da su se naučnici mnogo više bavili istraživanjem pasa nego mačaka. Smatra se da ne bi trebalo praviti poređenja dok naučnici ne nađu odgovarajuće metode za proučavanje pasa i mačaka zajedno.

Nameće se zaključak da je inteligencija jako komlikovana stvar i da još nisu jasni tačni parametri na osnovu kojih bi se jedna životinja smatrala inteligentnijom od druge.

Sve u svemu, volite vaše kućne ljubimce, bez obzira na to koliko neurona imaju.

03/04/2020 11:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments