Mačke i kafa za poneti

17/08/2021 15:12

Mačke i kafa za poneti

Poslepodnevna kafa ili čaj u društvu mačke, da li vam to zvuči interesantno? Za one koji vole ove životinje, a ne mogu da iz drže u svom stanu mogu doći u jedan brazilski kafić i družiti se sa njima. Naime, u Gato kafeu, u centru Rio de Žaneira, piće se služi uz predenje mačaka i u njihovom društvu.

Ukoliko se gost i mačka sprijatelje mogu zajedno i napustiti lokal, odnosno osoba može da udomi macu. Takođe, kafa se služi sa siluetom mačke u peni i uz keksić u obliku šape. Ovakvi kafići su najpre postali popularni u Aziji. Prvi je otvoren 1998. godine na Tajvanu. Za razliku od azijatskih lokala, Gato kafe funkcioniše i kao mesto za udomljavanje napuštenih mačaka. Mačke koje su našle utočište u kafiću spasili su volonteri organizacije Bigodes do Bunker, preneo je Rojters.

Kako navode, tokom 2019. godine u Brazilu je bilo 78 miliona kućnih ljubimaca, uglavnom pasa i mačaka, ali su tokom pandemije mnogi vlasnici umrli. Mnoge porodice su doživele i ozbiljne finansijske potrese, pa je dosta životinja napušteno, te su bile prepuštene same sebi.

– U Brazilu ima više od 10 miliona mačaka bez doma i mislim da su finansijske poteškoće izazvane pandemijom nažalost uvećale ovaj broj – rekla je Đovana Molinaro, vlasnica kafića dodajući i da postoje i drugi kafići za mačke na svetu, ali su oni fokusirani na udomljavanje i dobrobit mačaka.

možda vas zanima i: Zašto ne treba dirati meduze?

I dok se u Brazilu može popiti kafa i udomiti maca, britanski vatrogasci su su imali posla sa jednom mačkom avanturistom.Naime, Grifindor je bila odgovorna za isključenje struje u celoj jednoj ulici u Britaniji. Mačka koja je krenula u pustolovinu popela se na jednu banderu i na njoj provela oko 10 sati. Mačka je, kako piše BBC, bila zaglavljena na banderi visine 10 metara u Glosterširu.

Radoznalost, u ovom slučaju, nije ubila mačku, jer su je spasili inženjeri i vatrogasci. Za britanski portal, vlasnica je kazala da će od sada Grifindor biti isključivo kućna maca, bez prava da zadovolji svoju avanturističku prirodu. Ukućani su, na dan nestanka mačke, najpre primetila da Grifindor nije takla svoju hranu tog dana. A kasnije 10 sati posle, mačku je na vrhu bandere video sin vlasnice.

Vatrogasne ekipe su stigle na teren brzo nakon poziva, ali je dalekovod morao biti isključen kako bi Grifindor bila spašena. tako je mačka učinila da cela ulica ostane u mraku, jer se akcija spašavanja dešavala oko ponoći.

17/08/2021 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments