NASA izumi koje danas koristimo svakodnevno!

19/02/2018 13:03

NASA izumi koje danas koristimo svakodnevno!

Iako je prvobitna svrha ovih izuma bila u svrhe letilica, neke od ovih predmeta danas rado koristimo u svakodnevnom životu, ne znajući da je njihov idejni tvorac NASA.

Memorijska pena

NASA inženjeri pravili su materijal za sedišta u letilicama koje će absorbovati turbulencije i štititi astronaute tokom snažin uzletanja i sletanja. Čarls Jost, inženjer, osmislio je penu koja se sporije vraća u prvobitnu formu nakon pritiska. Danas, ova memorijska pena koristi se za sve, od oblaganja kaciga, do punjenja dušeka i jastuka.

Ručni usisivač

Jedno od najvažnijih zadataka astronauta prilikom sletanja na Mesec bilo je da prikupi uzroke zemljišta ovog satelita. Za bušenje površine potrebna je snažna mašina, dovoljno kompaktna da putuje sa njima u svemir. Upravo zato, NASA je, u saradnji sa Black & Decker osmislila mali, prenosni usisivač na baterije. Sličan danas koristimo za prašinu i usisavanje mrvica sa stola.

Sočiva otporna na ogrebotine

Davne 1972. godine, Uprava za hranu i lekove (FDA) donela je propis da naočare moraju biti otporne na oštećenja, što znači da ne smeju biti od stakla. NASA je izumela abrazivno otporan sloj koji štiti vizir astronautskih kaciga i ostale opreme. Foster- Grant je 1983. kupila licencu i danas, skoro sve naočare, kako za vid, tako i za sunce, imaju ovakva plastična sočiva.

Infracrveni termometri

Ista tehnologija koja se koristi za merenje vreline na planetama i zvezdama korišćena je da se napravi infracrveni termometar koji je ubrzo zamenio termometre sa živom.

Vodeni pištolj

NASA naučnik Loni Džonson tražio je način kako da napravi pumpu koja će umesto gasa biti napunjena vodom. Tako je osmislio vodeni pištolj tokom ranih osamdesetih godina prošlog veka. Uređaj je dosad zaradio milijardu dolara.

UV naočare

Tokom osamdesetih godina 20. veka, NASA laboratorija dobila je zadatak da nađe način da zaštiti oči astronauta. Otkrićem štetnih uticaja UV zraka, napravljene su i naočare sa filmom koji štiti od ovog zračenja.

 

19/02/2018 13:03

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments