Nauka iza irvasa koji vuku sanke Deda Mraza

20/12/2017 16:09

Nauka iza irvasa koji vuku sanke Deda Mraza

Irvasi Deda Mraza su na fotografijama, slikama, u filmovima ili u obliku igračaka prikazivani sa rogovima, a rogovi su, razume se glavno obeležje mužjaka ove životinje. Međutim, ovo je, prema naučnicima, nije baš tačno.

Dašer, Danser, Pranser, Komet, Kupid, Doner, Blizten i Viksen su irvasi koji vuku Deda Mrazove saonice. Na čelu ove kolone je naravno Rudolf koji svojim crvenim nosićem osvetljava put. Mnogi pretpostavljaju da su svi ovi irvasi mužjaci ali naučnici se ne bi baš složili sa tim.

Zoolog Endru Hebda, iz muzeja Nove Škotske, dokazao je da zapravo ženke vuku sanke. Naime. prema njemu, i mužjaci i ženke irvasa imaju rogove. Tokom sezone parenja, mužjaci se bore oko ženki, te im oni tokom jeseni otpadnu.

Ženke pak zadržavaju rogove sve do porođaja, što se događa u proleće. Ovo implicira da u doba godine kada Deda Mraz deli poklone mužjaci ne bi imali rogove, što znači dalje da su osam gore najbrojanih irvasa, zajedno sa Rudolfom zapravo ženke.

Dok su nam naučnici donekle rasvetlili ko zapravo vuče sanke Deda Mraza, ostala je nepoznanica kako je moguće da irvasi lete.

 

 

Izvor: Nacionalna geografija

20/12/2017 16:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments