Samo jedna reč sprečila je katastrofu prvog sletanja na Mesec

26/03/2018 11:22

Samo jedna reč sprečila je katastrofu prvog sletanja na Mesec

Pre nekoliko godina premuno je Džek Garman. Iako možda niste čuli za njega, on je imao ključnu ulogu prilikom Apolo 11 sletanja na Mesec.

Davne 1969. godine, Džon “Džek” Garman je radio u NASA kontrolnom centru u Hjustonu. Bio je kompjuterski inženjer i vodio je računa o tome da kompjuter koji je upravljao letilicom uistinu radi svoj posao.

Zanimljivosti o prvom sletanju na Mesec

Ovaj kompjuter zvao se Apolo Guidance Computer (AGC), a astronauti su ga koristili kako bi upravljali i kontrolisali letilicu. Međutim, 20. jula, tokom sletanja na Mesec iste godine, Nil Amstrong i Baz Oldrin, su bili na korak od sletanja na satelit, kada je nešto pošlo po zlu. Greška na AGC modu nazvana 1202 alarm, se oglasila tokom spuštanja na Mesec, a nekoliko sekundi, niko nije znao šta treba da radi, te je cela misija bila u opasnosti.

Nil Amstrong

Naime, AGC je bio dizajniran tako da obradi veliku količinu informacija, ali je došlo do greške. Čarls Djuk, koji je tada bio zadužen za kontakt sa astronautima, izjavio je da mu je u tom trenutku stalo srce i da nije disao.

Kada je Oldrin javio da je došlo do kvara, trebalo je nekoliko sekundi da alarm registruje problem na Zemlji, a zatim 10 sekundi da stigne odgovor sa Zemlje. To možda ne zvuči kao mnogo vremena, ali u tom trenutku, svaka sekunda bila je presudna.

Jedan od razloga zašto je Amstrong izgubio pojam gde je, jeste jer nije gledao kroz prozor. Astronauti nisu znali gde je sigurno da slete neko vreme. Tokom tih ključnih sekundi, sve je spalo na Oldrina, a Garmanom šef, Stiv Bejls, rekao je timu da otkriju šta se događa. Garman je proverio kompjuterski sistem. Na kraju, on je i presudio rekavši da je sigurno da se sleti, rečju “go” odnosno “kreni” na engleskom.

Tako je Garman ušao u istoriju kao osoba koja je zaslužna za sletanje na Mesec tog davnog 20. jula 1969. godine.

Pročitajte i… Prava istina iza najpoznatijih istorijskih izreka

 

 

26/03/2018 11:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments