Koliko mali mogu biti mladunci životinja?

17/03/2017 15:12

Koliko mali mogu biti mladunci životinja?

Koliko će biti mali mladunci životinja kada se rode zavisi od više faktora. Ima onih koji su i do 100.000 puta manji od svojih majki kada tek dođu na svet.

pandeBebe ljudi su oko 20 puta lakše od majke, dok su mladunci pande čak 900 puta lakši od svoje majke.

Od veličine pri rođenju zavisi i vreme za koje će biti spremni da samostalno žive, bez pomoći roditelja. Na primer, bebe pande u velikoj meri zavise od majke kada se rode. Ona im obezbeđuje toplotu, hranu, a pomaže im čak i pri vršenju nužde.

Za razliku od tek rođenih panda, mladunci žirafe su spremni da samostalno hodaju već nakon nekoliko dana. Žirafe kada se rode već imaju desetinu kilaže svoje majke.

Najmanji mladunci, u odnosu na svoje roditelje, jesu mladunci crvenog kengura. Bebe kenguri su čak 100.000 puta lakši od majke. Upravo je to razlog zbog kog mame kenguri imaju “torbu” na stomaku u kojoj drže svoje mladunče koje sigurno ne bi moglo bez nje da preživi početak života. Kako bi se osamostalio, mali kengur mora dugo da bude uz svoju mamu, sve dok ne poraste i ne ojača dovoljno.

zirafeNa veličinu mladunaca utiče i način života određene vrste životinja. Životinje koje love i koje su mesožderi svoje mladunce duže čuvaju i moraju više vremena da provode sa njima kada ih rode. Mladunci ovih životinja se odgajaju u posebnim jazbinama i čuvaju se dok se ne osamostale, za šta im je potrebno dosta vremena.

Za razliku od mesoždera, životinje koje predstavljaju plen predatorima svoje mladunce rode tako da što pre budu spremni za bežanje od onih koji se njima hrane.

Beba afričkog slona je oko 45 puta manja od svoje majke, dok tek rođeni kit ubica teži upola koliko će imati kila kada odraste. Mladunče bengalskog tigra je čak 120 puta lakše od svoje majke, dok je beba zeca oko 40 puta lakša od svoje mame.

17/03/2017 15:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments