Najpoznatije životinje u istoriji

05/09/2017 18:12

Najpoznatije životinje u istoriji

Otkako je nastao, čovek je hodao Zemljom, ratovao i stvarao istoriju. Ipak, u skoro svakom važnom događaju, uz ljude, bile su i životinje, a neke od njih, postale su pravi heroji.

Golub Šer Ami

Tokom Prvog svetskog rata, golub Šer Ami služio je američkoj vojsci. Tokom boja u Francuskoj 1918. godine, 500 vojnika bilo je zarobljeno u rovu, bez hrane i municije. Poslednja nada bio im je golub pismonoša kojeg su poslali sa porukom. Šer Ami (što na francuskom znači dragi prijatelj) preleteo je 40 kilometara kako bi odneo poruku. Kada je stigao na odredište, bio je slep na jedno oko, imao je metak u grudima i jedna noga mu je bila amputirana. Vojnici su spašeni, Šer Ami je izlečen, a umro je naredne godine.

Haski Balto

Sibirski haski Balto tođen je 1919. godine, a šest godina kasnije Aljasku je zahvatila pandemija opasne bakterije. Balto je vukao sanke sa lekom kilometrima, od jednog do drugog grada. Nakon ovog hrabrog poduhvata, na Aljasci se održava godišnja vuča sanki u slavu ovog hrabrog haskija. Inače, Balto je uginuo 14. marta 1933. godine, sa 14 godina.

Mačak Sem

Gospodin Sem odnosno Sajmon, preživeo je čak tri brodoloma tokom Drugog svetskog rata, a da ironija bude veća, usvojio ga je mornar, te je Sem uginuo u mornarskoj kući, 1955. godine.

Pas Lajka

Najpoznatija keruša na svetu, Lajka, bila je prva životinja koja je putovala u svemir. Kada se spejšatl Sputnik vratio, nakon 16 dana putovanja, otrkiveno je da je Lajka nažalost preminula. Tek 2002. javno je priznat i razlog- Lajka je uginula od nedostatka kiseonika.

Ovca Doli

Doli je prvi sisar koji je ikada kloniran, a to se dogodilo 5. jula 1996. godine. Doli, koja je dobila ime po pevačici Doli Parton, uginula je 2003. godine, usled posledica plućne bolesti.

05/09/2017 18:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments