Otkud žirafama tako dug vrat?

16/10/2015 13:55

Otkud žirafama tako dug vrat?

Poznato je da žirafe imaju izrazito dugačke vratove i po tome su i preopoznatljive, jer ni jedna druga vrsta životinja u tome ne može ni da se poredi sa njima.

One, kao i ljudi, imaju sedam pršljenova u vratu, koji predstavlja deo kičme. Ali kako i zašto im je vrat toliko dugačak?

Za početak, njihov vrat je tako dugačak je jer je treći pršljen u njihovom vrtu dugačak koliko i ramena kost kod odraslog čoveka.

Istorija dužine vrata kod žirafa

Prema mišljenju stručnjaka, produženje vrata kod žirafa odvijalo se u dve faze:

  • u prvoj fazi vratni pršljenovi su se izdužili prema glavi
  • u drugoj fazi, koja je došla nekoliko miliona godina kasnije – pršljenovi su se izduživali prema repu

Još uvek svi stručnjaci se ne mogu složiti u vezi sa tim – šta je dovelo do toga da vrat žirafe izgleda kako izgleda danas. To znači da se nešto veoma značajno desilo u evoluciji žirafa, što je dovelo do ovakvog izgleda.

Pretpostavlja se da su “žirafe produžile vrat” kako bi lakše dohvatile hranu sa viših biljaka kojim se hrane ili da bi se odbanile od predatora. Međutim, može biti i nešto treće.

Kako bi utvrdili pravi razlog ovako dugog vrata žirafa, naučnici sa njujorškog Koledža za osteopatiju uporedili su 71 pršljen čak 11 različitih vrsta koje pripadaju porodici Giraffidae, među kojima njih 9 je do sada izumrlo.

Stručnjaci su došli do zaključka da je produžavanje vrata kod ove vrste počelo još pre nego što je ova porodica životinja uopšte bila formirana, odnosno pre čak 16 miliona godina. Moguće je da je predak ovih životinja Prodremotherium elongatum koji je pokazivao znake ovog produživanja pršljenova pre čak 25 miliona godina.

Postoji još jedan “rođak” žirafe – okapi, koji je jedini pripadnik porodice Giraffidae koji je pored žirafe opstao do danas. Zanimljivo je da se vrat okapija evolucijom vrste skraćivao, dok se vrat žirafe produžavao.

16/10/2015 13:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments