Otkrivena nova, fluorescentna vrsta žaba!

15/03/2017 15:29

Otkrivena nova, fluorescentna vrsta žaba!

Postoji više vrsta žaba, a nova – flourescentna vrsta otkrivena je nedavno i to potpuno slučajno, u vodama Amazona u Argentini.

Naime, naučnici iz muzeja prirodnih nauka “Bernardino Rivadavija” u Buenos Airesu analizirali su pigment šumske gatalinke ili kreketuše (žabe), kada su u slicu Amazona u Argentini pronašli prvu fluorescentnu žabu!

fluorescentna zaba

Kao što je i poznato, boja ove žabe nije se primećivala pod normalnim svetlom, ali je pod UV zracima moglo da se primeti da je prošarana zelenom i smeđom bojom sa crvenim tačkicama, od kojih zelena boja svetli – što je veoma retka pojava za kopnene životinje.

Stručnjaci su došli do zaključka da od jačine svetlosti zavisi koliko će žaba jako svetleti, a njen fluorescentni odsjaj može da varira između 19 i 29 odsto jačine.

Osim što su pronašli novu vrstu žaba, ovo otkriće – da kopnene životinje imaju fluorescentnu boju na sebi otvara mogućnost da i drugi vodozemci imaju tu mogućnosti, posebno oni koji imaju tanku kožu – kao što je slušaj sa šumskom gatalinkom.

15/03/2017 15:29

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments