Šta mačke rade kad su same kod kuće?

12/05/2017 09:34

Šta mačke rade kad su same kod kuće?

Da li ste se ikada zapitali šta mačke rade u kući kada ostanu same? Na pamet nam može pasti niz aktivnosti koje bi ove životinje mogle da rade kada nemaju društvo.

Upravo su se ovim pitanjem vodili i američki zoo-psiholozi koji su hteli da pronađu odgovor na pitanje – šta mačke rade kod kuće kada im vlasnici nisu tu?

macka

Istraživanje je podrazumevalo nadgledanje mačaka u njihovim domovima kada nema nikoga sem njih, a najbolji način za to bio je da se postave kamere u više kuća.

Nakon pregledanja sadržaja, stručnjaci su došli do zaista zanimljivog zaključka i odgovora na pitanje kako izgleda mačija verzija “sam u kući”.

Mačije aktivnosti

Kada ostanu kod kuće same – mačke imaju slobodu da rade šta god požele, mada im to najčešće nije uskraćeno i kada su svi na okupu. Ipak, mačke u ovim situacijama najčešće biraju da gledaju kroz prozor, a u ovoj aktivnosti provode oko 21,6 odsto vremena.

maca spava

Ukoliko ipak imaju društvo, odnosno još nekog kućnog ljubimca – sa njim(a) provode oko 11,8 odsto vremena, dok 5 odsto vremena provode igrajući se sa svojim igračkama, a 7 odsto vremena potroše penjući se po nameštaju – što je svakako jedna od omiljenih aktivnosti svake mačke.

Iako mnogi očekuju da mačke najviše vremena provode spavajući kad su same, one ipak na ovo troše tek 6,1 odsto vremena, a isti procenat vremena provode i gledajući televizor, novine, knjige i police sa diskovima, odnosno sve ono što svakako nije za njih.

macka sto

U hranjenju ili u potrazi za hranom provedu 4 odsto vremena, a na skrivanje ispod stolova provedu 6,3 odsto vremena, dok im sedenje u sudoperi ili kadi oduzima oko 1,7 odsto vremena.

Najviše vremena mačke svakako provode u dnevnoj sobi (12,7 odsto), dok im je sledeća omiljena prostorija kuhinja ili trpezarija, gde se zadrže oko 9,9 odsto vremena, u spavaćoj sobi provedu 61, odsto vremena, dok im je kupatilo interesantno oko 3,1 odsto vremena koje provode same kod kuće.

Mišljenja vlasnika

maca se krije

Vlasnici mačaka koji su učestvovali u ovom istraživanju morali su pre snimanja njihovih mačaka da odgovore na neka pitanja, među kojima su i ona gde bi trebalo da iskažu svoje mišljenje o tome kako njihove mačke provode vreme kada su same kod kuće.

Tako je 71 odsto vlasnika mislilo da njihovi ljubimci najduže spavaju kada su sami, dok 52 odsto njih misli da njihove mačke dosta vremena troše na hranu, 47 odsto je reklo da njihove mačke verovatno ipak najviše vremena troše na posmatranje ptica sa prozora ili jednostavno – gledajući kroz prozor.

A vi – da li znate šta vaša mačka radi kada vi niste kod kuće?

12/05/2017 09:34

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments