Šta psi ne bi smeli da jedu?

24/05/2021 17:41

Šta psi ne bi smeli da jedu?

Kućni ljubimci bi morali jesti hranu koja je za njih osmišljena, ma koliko nama bilo teško da im ne damo zalogaj iz našeg tanjira, posebno kada nas tužnjikavo gledaju. Prema rečima veterinara, hrana koju mi jedemo može biti vrlo toksična naše pse.

Na listi hrane koja NIJE dozvoljena je sirovo svinjsko meso. Ono može u sebi da ima određene štetnosti, a svinje su poznate i da prenose Aujeckijevu bolest, koja je smrtonosna za pse. S druge strane, psu se može dati termički obrađena svinjetina. Kosti koje su kuvane ili pečene nisu bezbedne za kuce, ali sirove jesu, osim svinjskih i treba voditi računa da ne budu šuplje.

Preterivanje sa džigericom isto može biti proble. Ioako je ona puna dobrih stvari, ne sme se davati mnogo, jer može da dođe do hipervitaminoze. Ukoliko želite psa da nagraditi, veterinari preporučuju samo jednom nedeljno da se psu daje džigerica.

pročitajte još i: Mačke produžavaju život

Psi ne bi smeli jesti peciva, jer sadrže pekarski kvasac, koji nije zdrav za njih. Ali, sadrže i neke aditive koji mogu da izazovu gastritis kod pasa, a kasnije i čira, zbog čega pas može i da umre. Ljudi vole, ali psi ne – crni luk. Sirov, kuvan ili u prahu jednako sadrži sulfokside i disulfide koji oštećuju krvne ćelije i mogu da izazovu anemiju. Dok grožđe (i suvo) može da psima ošteti bubrege zbog oksalne kiseline, koja se nalazi u tom voću. Jednako štetni za pse su i čokolada, čaj, kafa… jer sadrže kofein, teobromin ili teofilin, a oni su toksični i utiču na srce i nervni sistem.

Alkohol dovodi do trovanja, kome i smrti, hrana za bebe može da sadrži crni luk u prahu, dok hmelj izaziva ubrzano disanje, rad srca, povećanu temperaturu, grčeve… Pojedini odrasli psi nemaju dovoljne količine enzima laktaze, te ne mogu da razlože laktozu iz mleka. A nesvarena laktoza remeti crevnu mikrofloru i dovodi do nadutosti, dijareje i poremećaja varenja. Zato je najbolje psima, ako se mora, davati ona specijalna, koja u sebi ne sadrže laktozu ili davati im davati proizvode kao što su sir, jogurt, surutka…

pročitajte još i: Isto ih nervira, ali se i međusobno nerviraju

Treba izbegavati i hranu bogatu šećerom, jer ona goji i stvara probleme psima sa zubima, a utiče i na pojavu dijabetesa. Sirovi pasulj može dovesti do zgrušavanja crvenih krvnih zrnaca, a posledice su oticanje jetre, groznica i grčevi u abdomenu. Međutim kuvani pasulj psima ne može da šteti.

 

24/05/2021 17:41

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments