Životinja slična glisti je predak najvećeg broja životinja na planeti, pa čak i čoveka

26/03/2020 14:23

Životinja slična glisti je predak najvećeg broja životinja na planeti, pa čak i čoveka

Stvorenje slično glisti, manje od zrna pirinča, koje se zavlači pod pesak na dnu okeana u potrazi za hranom (organske materije) i koje je živelo pre 555 miliona godina, bi mogao biti evolutivni predak većeg broja životinja koje danas žive na Zemlji.

Naučnici su objavili da su došli do ovog zaključka u australijskoj pustinji, u zoni u kojoj ima mnogo fosila ovog stvorenja, nazvanog Ikaria wariootia.

Čini se da je ovo najstariji predstavnik bilateralno simetričnih životinja – organizama sa dve simetrične strane, sa prednjom i zadnjom stranom, sa bukalnim i analnim otvorom i stomakom između njih. 

Pojava ovakve telesne strukture u Edijakarijumu je igrala esencijalnu ulogu u evoluciji života na Zemlji, stvarajući mogućnost za razvoj drugih bilateralno simetričnih životinja, kao što su ribe, vodozemci, reptili, ptice, sisari, morske zvezde, mekušci i insekti.

U životinje koje ne pripadaju ovoj grupi se ubrajaju sunđeri, korali, morske sase i meduze.

Dužine 6 milimetara, Ikaria wariootia je izgledala slično kao crv.

Pronalazak ovog organizma predstavlja skromne početke evolucije životinjskog carstva, u koje se ubraja i čovek.

Ove životinje su živele pored drugih primitivnih životinja važnih s naučnog aspekta i nazvanih Dickinsonia, koje su bile mnogo veće i čiji je oblik podsećao na ljiljan, ali koje nisu spadale u kategoriju bilateralno simetričnih životinja i koje se smatraju evolutivnim ćorsokakom.

Na slici ispod pogledajte kako je izgledao Ikaria wariootia:

26/03/2020 14:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments