Upoznajte Džonatana- najstariju životinju na planeti!

27/11/2017 16:05

Upoznajte Džonatana- najstariju životinju na planeti!

Džonatan je aldabranska džinovska kornjača koja živi na Svetoj Heleni i za koju se smatra da je najstarija životinja koja trenutno živi na planeti.

Džonatan je na ostrvo sa Sejšela donešen 1882. godine, zajedno sa još tri kornjače starosti od oko 50 godina. Ime mu je dao guverner Spenser Dejvis 1930-tih godina. Veruje se da se Džonatan izlegao 1832. godine, što ga čini najstarijom životinjom na planeti, premašivši dosadašnji životni vek kornjače od 150 godina.

Budući da je stekao svetsku popularnost, Džonatan je omiljeni stanovnik ostrva, a o njemu brinu veterinari, ali i guvernerovi kuvari, koji za njega biraju najlepšu salatu, kruške i šargarepu.

U decembru 2015. godine svet je obišla vest da je Džonatan izgubio čulo njuha i da ima katarakte na očima, te mu je teško da detektuje hranu. Međutim, sluh ga i dalje dobro služi. Uz to, promenjen mu je režim ishrane kako bi ostao zdrav.

Ove godine otkriveno je da je Frederika, kornjača sa kojom se Džonatan pario od 1991. godine, zapravo mužjak.

Najstariji zabeleženi reptil koji je hodao Zemljom imao je 189 godina, a naučnici se nadaju da će Džonatan oboriti ovaj rekord.

Uzled budi rečeno, Džonatan je rođen dok je Napoleon Bonaparta bio živ i jedini je preostali živi savremenik ovog vojskovođe.

27/11/2017 16:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments