Kako je nastao plišani meda?

22/08/2017 16:24

Kako je nastao plišani meda?

Krznena igračka, plišani meda, neizostavan je deo svačijeg detinjstva, a pored toga što je omiljeni poklon svakom detetu, plišane mede poklanjaju se i odraslima. Da li znate kako je ova igračka nastala?

U novembru 1902. godine, organizovan je lov na medvede u američkoj državi Misisipi. Na manifestaciju pozvan je i predsednik SAD, Teodor “Tedi” Ruzvelt. Na posletku, svi lovci uspeli su da ulove nešto, sem Ruzvelta, koji i nije bio tako vešt sa puškom. Kako bi spasili predsednika od sramote, lovci su ulovili mladunče crnog američkog medveda, vezali ga za drvo ne bi li Ruzvelt takođe dobio svoj trofej.

Međutim, predsednik je dobio da puca, a nakon tog događaja, Vašington Poust je ismejao predsednika karikaturom objavljenom 16. novembra 1902. godine. Karikaturu su kasnije mnogi precrtavali, a medved je postajao sve manji i simpatičniji.

Kada je ugledao jednu od karikatura, Moris Mičtom, ruski imigrant, došao je na ideju da napravi plišanu igračku, nazvavši ga Tedijev meda (engl. Teddy’s bear).

Igrače su odmah postale popularne i masovna proizvodnja je počela. Kasnije, Sejmur Iton, pisac, čak piše i knjigu za decu pod nazivom “Ruzveltove mede”, a kompozitor Džon Beraton piše pesmu “Dva koraka mede” čime igračka postajke još popilarnija.

Godišnja zarada od prodaje plišanih meda u svetu danas iznosi oko 1,4 milijardu dolara.

22/08/2017 16:24

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments