Na današnji dan preminuo “đavolji violinista”

27/05/2016 08:59

Na današnji dan preminuo “đavolji violinista”

Na današnji dan, 27. maja 1840. godine, preminuo je italijanski violinista i kompozitor, veliki virtuoz – Nikolo Paganini, kog su prozvali “đavolji violinista”.

Rođen je 27. oktobra 1782. godine u Đenovi u Italiji, bio je jedno od šestoro dece Tereze i Antonija Paganinija. Već sa šest godina počeo je da uči o muzici, a upočetku mu je časove muzike držao otac. Dve godine kasnije, sa samo osam godina, naspisao je svoju prvu sonatu.

Na dalje školovanje odlazi u Parmu, sa 13 godina, ali s obzirom na njegov talenat i znanje koje je do tada stekao – nastavnici nisu želeli da ga prime, jer, kako su rekli – “nemaju više čemu da ga nauče”.

Naporno i vredno je vežbao kako bi svoje sviranje na violini doveo do savršenstva, a koncertne turneje započeo je 1797. godine.

Kada je nastupao na dvoru Elize Baćioki, sestre Napoleona Bonaparte – ona se zaljubila u njega, ali to nije moglo Paganinija da zadrži na dvoru.

Na jednoj od turneja pridružila mu se Antonija Bjanki, pevačica, koja mu je rodila sina, mada nisu nikada bili venčani. Kada su se razišli, Paganini je svog sina vodio svuda sa sobom i borio se za starateljstvo.

Bogatstvo mu je konačno donela turneja koja je trajala šest godina, a tokom koje je obišao veliki broj gradova u Evropi. Međutim, svoje bogatstvo je trošio na kockanje i rasipao ga na sve strane.

Iako je pre svega bio virtuoz, stvarao je i kompozicije koje su najčešće bile u skladu sa njegovim sviračkim mogućnostima, pa ih je bilo teško odsvirati. Napisao je 24 Kaprisa za violinu bez pratnje – koji se smatraju najtežim kompozicijama ikada napisanih za taj instrument. Pored ovih kompozicija, napisao je i 12 sonata za violinu i gitaru, 6 violinskih koncerata, 6 kvarteta za violinu, violu, violončelo i gitaru.

Svoj poslednji koncert održao je 16. juna 1837. godne u Torinu, nakon čega je sa svojim sinom otišao u Pariz.

Više o životu i stvaralaštvu Nikola Paganinija pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnosti nalaze se OVDE.

27/05/2016 08:59

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments