Na današnji dan rođen Hemingvej

21/07/2016 09:44

Na današnji dan rođen Hemingvej

Jedan od najboljih američkih pisaca i novinara, Ernest Hemingvej, rođen je na današnji dan, 21. jul 1899. godine u Ilionisu (Sjedinjene Američke Države).

Tokom života uspeo je da proputuje veliki ceo sveta – Evropu, Kinu, Afriku, Ameriku, a živeo je u Parizu, Ki Vestu i Havani.

Dogodilo se na današnji dan – 21. jul!

Još tokom srednjoškolskog obrazovanja počeo je da piše za školske novine, kada je shvatio da je to njegov životni poziv. Osim toga, zanimao se za lov i ribolov.

Tokom Prvog svetskog rata prijavio se dobrovoljno u italijansku vojsku, da bi nakon rata dobio i srebrnu medalju za hrabrost. Nakon toga, učestvovao je i u grčko-turkom ratu, Španskom građanskom i Drugom svetskom ratu.

Sa svojom suprugom Hadli RIčardskon preselio se iz Čikaga u Pariz 1923. godine, koji je tada predstavljao centar književnog i kulturnog života Evopre. Tada je imao priliku da upozna veliki broj poznatih umetnika i pisaca, kao što su Pikaso, Džejms Džojs, Getrude Stejn i Ezre Paunda.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Ernesta Hemingveja!

Za roman “Starac i more”, koji je objavljen 1951. godine, dobio je Pulicerovu nagradu, dok je Nobelovu nagradu za književnost dobio 1954. godine.

Među njegovim najznačajnijim i najpoznatijim delima su: “Za kim zvona zvone”, “Sunce se ponovo rađa”, “U naše vreme”, “Snegovi Kilimandžara”.

Više o životu i delima Ernesta Hemingveja pročitajte OVDE.

Biografije drugih značajnih ličnost nalaze se OVDE.

21/07/2016 09:44

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments